Напишете дума/думи за търсене

Науката отговори защо синята светлина е полезна

Синьото е любимият цвят на повечето хора. Това, което може да не знаете обаче, е, че този тип светлина е полезна и за мозъка. Той оптимизира паметта, когнитивната ефективност и благосъстоянието.

Какъв цвят е пространството, където обикновено работите? Каква светлина ви заобикаля в момента? Когато трябва да учите, тревожите ли се за цветовете около вас? Много от нас обръщат малко внимание на тези детайли, но те все пак са важни. Науката твърди, че синята светлина подобрява когнитивната ефективност и действа като стимул за мозъка.

Синьото е любимият цвят на по-голямата част от населението. Дори е най-популярният в маркетинговата и рекламната индустрия. Изповядва хармония, сериозност, доверие, спокойствие и дори лоялност. Има обаче един още по-важен аспект: подобрява когнитивната ефективност.

Изглежда, че този спектър светлина може да подобри производителността на работния екип. Това дори кара децата в класните стаи да фокусират вниманието си по-добре. Както приживе Винсент Ван Гог прозря: „Почти невъзможно е да се уморите от синьото небе.”

Естествената синя светлина има най-голямо влияние върху нашето когнитивно и емоционално благополучие.

Синята светлина може да подобри нашата работна памет и внимание и да улесни ученето.


Любимият цвят на света на изкуството е синьото. Василий Кандински посочи, че това е цветът на абстракцията и нематериалността. Ив Клайн настоява, че „синьото няма измерения, то е извън размерите, в които участват другите цветове“. Докато Матис коментира, че „в душата ти влиза определено синьо“.

Всъщност има нещо доста специално в този психологически основен цвят. Може би неговият дълбок и хипнотичен отпечатък идва от това, че е основният цвят на нашата планета.

В миналото синият цвят е бил толкова очарователен, че хората били обсебени от намирането на естествени пигменти, за да могат да боядисват дрехите си в този цвят. Египтяните са първите, които синтезират синия пигмент.

В по-новите сгради на Калифорнийския университет се намира малка занималня, която е любима на повечето студенти, известна като Синята стая. Разполага с удобни столове, просторна е и има високи тавани, боядисани в черно, със звезди. Особеността е нейното осветление: топъл и приятен синкав тон.

Всички студенти, които прекарват няколко часа там, твърдят, че се концентрират много повече и че са по-продуктивни. Тези данни не са случайни. Всъщност Университетът на Аризона и Медицинският университет в Харвард вече посочиха в проучване, че излагането на синя светлина подобрява когнитивните функции. Освен това запаметяването на данни е по-добро, както и фокусът.

Това се дължи на системата от фоторецептори в мозъка, свързани с циркадните ритми. Синият цвят се свързва с деня, слънчевата светлина и яркостта. Така мозъкът се активира и оптимизира своите ресурси, както и потенциала си. По-конкретно, улеснява работната памет.

Този тип светлинен спектър подобрява всичко - от разбирането и разсъжденията до планирането и решаването на проблеми. Това е така, защото мозъкът свързва синьото с дневната активност и с необходимостта да реагираме и действаме в заобикалящата ни среда, когато има дневна светлина.

Ето защо, когато стане тъмно, е важно да не нямаме контакт с устройства или светлини от този цвят. В противен случай ще имаме проблеми със заспиването.

Синята светлина и нашата биологична чувствителност към тази дължина на вълната

Небето, океаните... Синята светлина присъства върху платното на природата и е тонът, който отдалече отличава нашата планета. Карл Сейгън посочва това в книгата си „Бледосиня точка“. Хората продължаваме да бъдем тясно свързани с различните видове сценарии, с произхода, който ни е дал живот, препитание и благополучие.

Проучване, проведено от Университета в Ексетър (Великобритания), твърди, че синята светлина подобрява психичното здраве и намалява степента на депресия. Освен това изследването предполага, че влизането в контакт със „сините пространства“ (тези, които са близо до водата) благоприятства душевното равновесие, жизненост и дори надежда.

В тези ситуации мозъкът се активира, фокусира се много по-добре и навлиза в силно обогатяващо състояние на позитивност и възприемчивост. Като общо правило, липсата на естествена светлина ни разболява. Ето защо сега учените обмислят възможността за изкуствено пресъздаване на синя светлина в нашите работни и учебни центрове. Смята се, че това ще ни направи по-активни и още по-продуктивни.

Въпреки това има едно условие. Синята светлина е полезна само в централните часове на деня. При залез слънце трябва да уважаваме циркадните си ритми и да се откажем от всякаква светлинна стимулация, особено изкуствена.

Не забравяйте, че нашето благополучие винаги включва живот в хармония с природата и нейните цикли. Това е ключът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X