Напишете дума/думи за търсене

Безсънието се облекчава драстично с тези средства

Кога за последно се насладихте на възстановяващ, дълбок, непрекъснат сън? Поне 7-8 часа без събуждане или без безкрайно въртене в леглото? Ако сте от хората, които отговарят „Не си спомням“, то този текст е за вас. Доклад от 2017 година, публикуван в Sleep Medicine Clinics, показва, че между 40 и 70% от възрастните страдат от хронични проблеми със съня. За съжаление качеството на съня се влияе от много неща и може лесно да бъде влошено. Стрес, депресия, тревожност, напредване на възраст, някои здравословни състояния (рефлукс, белодробни, сърдечни заболявания) са сред най-честите причини за влошен сън.

Липсата на качествен сън дори за една-две нощи води до проблеми като трудности при вземане на решения, липса на умствена острота и занижаване на толерантността към социални конфликти. Само за една-две нощи. А представете си какво причинява на тялото системното недоспиване. Тук не става дума за влияние само върху нашето настроение, а върху почти всички системи и процеси в тялото ни – поддържане на здравословно тегло, балансирана кръвна захар, хормонален баланс и други.

Всички сме чували, че външните фактори също оказват влияние върху качествения сън. Оптимална температура в спалнята според специалистите от асоциацията Sleep Foundation е 18-19 градуса. При децата тази температура е 19-20. Телесната температура при здравите хора вечер леко спада и ако намалите отоплението за през нощта, това е допълнителен знак към тялото ни, че е дошло време за сън. Другите фактори, влияещи на съня, са тъмнината в спалнята, липсата на шум, леката вечеря.

Уникалният вътрешен часовник на тялото ни има идеален циркаден ритъм. Повечето хора се чувстват най-добре, когато ежедневните им навици са в съответствие с този ритъм. За съжаление, някои избори или навици могат да го нарушат и да повлияят на нашата производителност и ниво на енергия. Един от най-често срещаните разрушители е синята светлина от спектъра на видимата светлина, която се излъчва от екрани, електронни устройства, светодиоди и флуоресцентно осветление. Тази светлина е с висок интензитет и се тълкува погрешно от мозъка като дневна светлина, т.е. към него се подава сигнал, че все още е ден и трябва да сме будни, но това предотвратява производството на мелатонин и пречи на естествения процес на заспиване. За да намалите негативното влияние на екраните вечер, използвайте специалните режими на мобилните телефони за редуциране на синя светлина, подменете луминисцентните лампи в дома си или просто ограничете употребата на телефони и ТВ в спалнята.

Очите ви изпращат съобщение до мозъка ви, че слънцето все още грее, дори и да е залязло отдавна.

За решаването на проблемите със съня хората търсят различни решения – хапчета, билки, добавки, дихателни техники. В целия този арсенал можем да добавим и етеричните масла – приятна, безопасна и здравословна алтернатива.

По-надолу са посочени най-ефективните масла, помагащи при безсъние. Те могат да бъдат използвани по няколко начина – дифузиране, няколко капки в топла вана за цяло тяло или само за крака, 1-2 капки върху възглавницата, нанасяне на масло върху пулсовите точки или само по врата.

Лавандула - няма комбинация за облекчаване на безсънието без лавандула. Тя намалява чувството на напрежение и е регулатор на емоциите. Поставете няколко капки във ваната за сваляне напрежението от деня или втрийте отзад на врата и шията. Капнете няколко капки върху възглавницата, дифузирайте и втрийте в стъпалата за спокоен сън.

Римска лайка - ако се почувствате затормозени след дълъг и стресиращ ден, нанесете маслото от римска лайка на стъпалата си като част от вечерния си тоалет. Сладкият, тревист аромат на маслото, разнесен с дифузера из вашата спалня, ще ви помогне да създадете успокояваща атмосфера, ще ви помогне да се отпуснете и да се насладите на пълноценен сън. Римската лайка помага и при хора, чието безсъние се дължи на нарушения в синтеза на мелатонин.

Кедрово дърво – природен седатив. Има топъл и дървесен аромат и се счита за масло за заземяване, което насърчава емоционалното равновесие. Притежава успокояващи и заземяващи свойства както за ума, така и за тялото, което го прави популярен и за отпускащи масажи. Неговият аромат спомага за освобождаването на серотонин, който след това се превръща в мелатонин в мозъка. Дифузирайте в края на деня, когато искате да създадете релаксираща среда. Помага при кошмари.

Див портокал - премахва чувството на безпокойство и нервност, бори страхове. Дифузирайте вечер за дълбок сън и против кошмари.

Ветивер - идеално масло за успокоение на емоциите, спомага за баланс и спокоен и дълбок сън. Дифузирайте и нанесете на стъпалата преди лягане. Маслото се използва за освобождаване от стрес, помага за възстановяване от емоционални травми и шок.

Кипарис - с неговото отпускащо действие спомага намалянето на тревожността и напрежението преди сън.

Копайба – успокоява нервната система, понижава кръвното налягане, тушира тревожността.

Най-голямата кампания за етерични масла има специално разработена комбинация, насочена именно към проблемите със заспиването, която се казва Serenity. Ароматът е успокояващ и отпускащ. Комбинира етерични масла, известни с релаксиращите си свойства, намалявайки напрежението и балансирайки емоциите. Предлага се като маслен бленд и на капсули. Касулите съдържат лавандула, л-теанин, извлечен от зелен чай, маточина, немска лайка, пасифлора, а маслото е с лавандула, лайка, кедрово дърво, ветивер, иланг-иланг и други. И под двете форми комбинацията е насочена към отпускане, намаляване на стреса, подпомагане на заспиването.

Ако безънието се дължи на силни тревоги и стрес, препоръчваме друга готова комбинация Balance. Тази смес насърчава спокойствието, като същевременно хармонизира ума и тялото и балансира емоциите. Топлият, дървесен аромат на Balance създава усещане за спокойствие и благополучие. Сместа съдържа тамян, синя вратига, османтус, смърч, синя лайка, дърво Хо. Това е аромат, който насърчава спокойствието и релаксацията. Смърч, едно от маслата в Balance, е използвано от индианците, за да донесе хармония на ума и тялото. Дърво Хо, синя вратига и синя лайка могат да намалят чувството за тревога, докато тамян осигурява балансиращ ефект върху емоциите.

Ако имате интерес да научите още за вълшебните свойства на етеричните масла, може да потърсите съвет от опитен специалист в групата "Етерични масла - здраве, хармония, баланс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X