Напишете дума/думи за търсене

Чувството, че никой не те обича истински

Всички имаме нужда да се чувстваме обичани. То е почти толкова важно, колкото храненето или съня - наистина фундаментална нужда.

Когато чувстваш, че никой не те обича истински, че не си важен за никого, все едно си бил лишен от храната, от която се нуждаеш, за да живееш. Докато физическото оцеляване зависи от питателни ястия и качествен сън, емоционалното оцеляване зависи от обичта.

Разбира се, никой не ни обича идеално. Дори най-дълбоката и искрена любов, като любовта на майката, е несъвършена и непълна.

Ако идеализирате любовта твърде много, може да стигнете до извода, че никой не ви обича истински, защото не е готов да даде живота си за вас. Или защото в крайна сметка ви провалят и не са там, когато имате нужда от тях.

Може да има моменти, когато чувствате, че никой не ви обича наистина, защото просто не може да изградите истински връзки на обич с околните.

Може би сте се скрили под кожата си и сте се изолирали. Може би не знаете как да изграждате и поддържате любящи взаимоотношения. Тогава се чувствате хванати в капан на самота, която боли.

Никой ли не ви обича наистина? Включително и вие самите?
Много пъти, когато чувствате, че никой не ви обича, включва също и вас. Не че не искате да се обичате, просто не може да намерите начин да го направите. Ако не се оценявате, със сигурност не е дошло от нищото. Зад това често има цяла история на враждебност, понякога изоставяне или насилствена агресия.

Една от най-вероятните причини за липса на любов към себе си е, че родителите ни са ни давали фалшиви аргументи, когато сме били деца, често прикрити невинно, защо не трябва да искаме или да се нуждаем от обич. По един или друг начин, те са ни вменили идеята, че не струваме. Че не сме достатъчно достойни за любов.

Не е било трудно да повярваме на тези доводи, защото сме ги чули от хора, които сме обичали, на които дори сме се възхищавали. Възможно е да сме започнали живота си, без да сме били обичани, питащи се "защо?", без да получаваме отговор.
И може би сме се научили да не обичаме себе си само за да угодим на баща, майка или друг любим човек, които са очаквали това от нас, защото са били заблудени от собствената си реалност.


Понякога живеем в състояние на емоционална депривация. С други думи, липса на обич.

Нерядко става въпрос просто за прощаване на онези, които не са ни обичали поради собствените си емоционални ограничения. Да признае, че враждебността им е свързана много повече с тях, отколкото с нас.
Това също предполага да простим на себе си, защото не сме направили, или не сме спрели да правим нищо, което би ни накарало да заслужим подобно безразличие.

Важно е да се запитаме дали знаем как да обичаме другите.
Понякога показваме, че отчаяно се нуждаем от обич и това може да изплаши или отблъсне околните. Това наистина е признание, че не обичаме себе си и че имаме нужда от този друг човек, за да се чувстваме ценни. Но ако се стигне дотам, помнете, че рядко някой иска да носи такава отговорност.

Може и да не сме развили достатъчно социални умения. Винаги може да се научим да се свързваме с другите по по-плавен и спонтанен начин. Това е нещо, което може да научим, приложим и практикуваме. Работи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X