Напишете дума/думи за търсене

Обичате ли себе си? 5 знака, които сочат към отговор „не”

Да обичаш себе си, е от съществено значение. Не само за поддържане на здравословно самочувствие, но и за наслаждаване на качествени взаимоотношения с други хора.

Но ако не обичате себе си, не само ще ви е трудно да се свързвате с околните, но също така ще увеличите риска от депресия.
Има знаци, които показват, че не обичате себе си толкова, колкото трябва. Това може да помогне за подобряване на начина, по който се свързвате със себе си (вътрешен диалог) и с другите.

Идентифицирането на тези признаци също може да ви помогне да намерите изход от тъгата или разочарованието. Може дори да ви помогне да поемете контрола, когато се чувствате в лошо настроение.

Разпитвате какво другите хора казват или правят за вас
Това е индикатор за ниско самочувствие, който често стои зад тези негативни мисли за себе си. Това означава, че поставяте под въпрос чувствата, думите и действията на околните към вас. Вие наистина не вярвате на това, което всички правят, казват или чувстват спрямо вашата персона.

Няма съмнение, че всички бихме искали да се чувстваме обичани и разбирани. Но хората с ниско самочувствие са склонни да надценяват това, което останалите казват и правят, и постоянно го поставят под въпрос.

Мислят си, че никой не ги обича и не ги цени. Те приемат критиката много лично. И което е по-лошо, те смятат, че винаги има скрит мотив, когато някой изразява признателност.
Това има смисъл. Има много последователна несъзнателна мисъл зад това. Как може друг човек да ме обича повече, отколкото аз обичам себе си?

Винаги сте в отбрана
Да бъдеш винаги в отбрана, е друг ясен знак, че не обичаш себе си толкова, колкото би трябвало. Несигурността и липсата на самоувереност ще ви държат постоянно нащрек без основателна причина.

Това не само повишава нивата на стрес, но и ви пречи да бъдете обективни относно нещата, които се случват около вас.
Такава отбрана ви пречи да разберете ясно какво ви казват или питат хората. И ви кара да се чувствате несигурни какво мислят те.

Освен това създава състояние на страх и тъга, което не ви позволява да се наслаждавате на нещата. Когато сте в отбранителна позиция, отношението ви към другите може лесно да стане грубо, неприятно или напрегнато, ако не и насилствено.

Освен това да сте винаги в отбрана, означава, че действате въз основа на най-лошия сценарий. Следователно, реакцията ви може да е пресилена и дори неуместна.

Резултатът често е конфликт, който всъщност може да доведе до сбъдване на най-лошите ви страхове и потвърждаване на вашата гледна точка.

Опитвате се да избегнете конфликт, като се преструвате, че всичко е наред
Но друго нещо, което може да се случи, е, че искате да избегнете конфликт, така че се преструвате, че всичко е наред. Тоест, вместо да отстоявате справедливостта или да се застъпвате за себе си, вие избирате да се откажете в името на избягването на проблеми.

Проблемът е, че липсата на самочувствие и любов към себе си няма да ви даде сили да се защитите. От друга страна, лесно ще започнете спор за нещо безсмислено или нещо, което не е особено важно за вас.

Страхувате се, че другите хора ще се ядосат или ще ви пренебрегнат, защото защитавате мнението си. Това ще ви накара да приемете това, което казват, или да се съгласите, така че те да бъдат доволни.
И това, което се случва в този процес е, че чувствате още повече, че вашето мнение няма значение. Че на никого не му пука какво искате.

Сравнявате се с другите, въпреки че няма нищо за сравнение
Навикът да се сравнявате с другите, е друг ясен знак, че не обичате себе си. В действителност сравняването ни с други хора не е автоматично негативно.

Проблемът е, че хората, които не обичат себе си, прекаляват със сравнението. Това е особено вярно за външния им вид.
Човек, който не обича себе си, дори ще сравнява там, където няма какво да сравнява.

В резултат на това не само самочувствието му пада, но и изпитва чувство на завист или изоставяне, или дори на това, че е жертва на несправедливост. Всичко това само работи, за да подкопае самолюбието още повече.

Гледате на постиженията си просто като на късмет. Обичайте себе си и своите успехи
Вярно е, че много от нещата, които постигаме, може да са дошли от доза късмет. Но не всичко е въпрос на късмет. Трябва да знаете как да се възползвате от възможностите, за да превърнете тази частица късмет в нещо.

Но ако не обичате себе си достатъчно, няма да може да разпознаете стойността на това, което сте постигнали. Точно затова не оценявате нито способностите, нито усилията си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X