Напишете дума/думи за търсене

Връзката между забравянето и хроничната болка

Хроничната болка не е остра или случайна. Това е като вид ерозия, причинена от непрекъснати капки вода. Докато една капка не означава нищо, с течение на времето те правят наистина дълбока дупка.

В много случаи хроничната болка засяга живота на индивида в най-важните области от живота му. От най-очевидното ниво - физически дискомфорт до техния емоционален и социален живот.

Хроничната болка има за свои спътници емоции като несправедливост, самота, срам и безполезност. Това е бреме за страдащия и е трудно за разбиране от околните. Това кара чувствата на страдащия често да се затвърдяват и да се проявяват под формата на депресия, тревожност и гняв.

Хроничната болка е тиха, неподходяща и непокорна. Това е като неочакван посетител, който не е поканен и се мотае наоколо.

Хронична болка и нарушения на паметта
Едно от най-честите оплаквания на страдащите от хронична болка е свързано с паметта. Те описват как мисленето им понякога става по-бавно. Освен това често твърдят, че са склонни да си спомнят по-малко от своите преживявания като разговори и др.

Ролята на вниманието и паметта
За да обясним как паметта може да бъде нарушена от хронична болка, се нуждаем от малко вникване в това как работят паметта и вниманието. Нека започнем с предположението, че всеки от нас създава своя собствена реалност въз основа на нашия житейски опит, контекст и обстоятелства. Този начин на изграждане на реалността е по-скоро като строеж на къща.

За да построите къща, първо се нуждаете от материали. Двата материала, с които строите къща, са биология и опит. Вашето внимание и памет отговарят за процеса на изграждане.

Страдащите от хронична болка обаче фокусират вниманието си върху процесите на болка, а не толкова върху това, което се случва извън техния собствен свят. Това означава, че те се занимават само с болката, пренебрегвайки други ценни аспекти от живота си, тъй като техните ресурси за внимание са ограничени.

Физиологични и психологически промени в паметта
Хроничната болка променя функционирането както на вниманието, така и на паметта. Тези големи селектори на информация са засегнати при тези, които страдат от хронична болка. Те се фокусират върху вниманието към информация, свързана с болката, и си спомнят всички свои преживявания по силно емоционален начин.

Вниманието на страдащия от хронична болка работи като прожектор. Той осветява болката и оставя други важни области от нея в сянка.

Тези процеси могат да генерират и насърчават това, което е известно като порочния кръг на болката. Когато страдащият обръща внимание на болката и пренебрегва други области от живота си, той засилва тази болка, чувства се разочарован и
парализира ежедневието си поради дискомфорта, който изпитва.

Това го кара да се съсредоточи още повече върху болката и да продължи да пренебрегват остатъка от съществуването си.
Едва ли е изненадващо, че този порочен кръг често води до депресия. За да се избегне или намали интензивността на болката, често се случва страдащият да изостави определени дейности; някои от които може да са имали значителен принос за неговото благосъстояние.

Ако живеете с хронична болка, не трябва постоянно да се борите срещу нея. Приемането, че хроничната болка е част от живота ви. Гледайте на нея по-скоро като на неприятен колега, с когото трябва да споделяте един офис. В много случаи е първата стъпка към намаляване на нейното влияние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X