Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем емоционално недостъпен човек

Срещате някого, когото харесвате, и изглежда се свързвате с него, но той внезапно се отдръпва. Твърди, че не иска сериозна връзка и че трудно се отваря към другите. Ако случаят е такъв, може да си имате работа с човек, който е емоционално недостъпен.

За да работи една връзка, от съществено значение е и двете страни да дават и да получават. Защото ако само единият се отвори емоционално, това не е връзка. Сякаш плаваш в морето в малка лодка с още някого, но си единственият, който гребе. Какво би се случило при този сценарий? В крайна сметка няма да стигнете никъде.

Същото се случва и във връзките. И двете страни трябва да отворят вътрешния си свят за другия, за да създадат общо пространство на интимност и споделяне.

„Емоцията е най-смелото нещо, което съществува. Иска се смелост."
-Серги Руфи-

Да бъдеш емоционално достъпен, означава да бъдеш отворен за друг човек, който влиза в живота ти, да искаш да даваш и получаваш обич и да поддържаш лично пространство, където може да водиш интимни разговори и да показваш своята любов и страст и т.н.

Емоционално недостъпният човек обаче е точно обратното.

• Трудно му е да създава пространства на интимност с другите.
• Трудно му е да поиска помощ и да се остави да му помогнат.
• Трудно му е да изразява емоциите си и да бъде открит.
• Неговите лични отношения са доста повърхностни, тъй като той не е емоционално ангажиран с другите.
• Разривът на връзката изглежда не му причинява страдание.
• Той не е отворен да обича и да се оставя да бъде обичан.

Ключове за идентифициране на емоционално недостъпен човек

1. Избягва интимността
Въпреки че може да споделите някои приятни моменти с него, никога няма да има истинска интимност помежду ви.

2. Един ден е топъл към вас, на другия може да ви смрази с поглед
Един ден емоционално недостъпният човек може да иска да прави неща с вас, да иска да ви види и да ви показва обич. На следващия обаче може да е сериозен, сдържан и укорителен.
Често прави това несъзнателно, защото дори не знае какво всъщност иска.

3. Трудно му е да говори за своите емоции или интимни преживявания
Може да говорите за всичко с този човек, освен за емоциите му. Ако опитате, той ще се оттегли и ще използва уклончивост или хумор, за да избегне разговора.

4. Поставя граници
Емоционално недостъпните хора поставят граници от самото начало. Например може да не иска винаги да спите заедно, да се вечеряте с приятели или да се срещате със семейството си. Обикновено те са доста негъвкави с тези ограничения.
Тези граници им позволяват да маркират своята емоционална дистанция и да се „защитят“ от всичко, което предполага интимност, ангажираност и в крайна сметка емоционалната част на връзката.


5. Проявите на обич са или непоследователни, или изобщо не съществуват
Емоционално недостъпните хора въпреки че понякога може да са любящи, това поведение не е последователно.
Често, без видима причина, тяхната привързаност намалява, променя се или дори изчезва. В някои случаи те никога не показват директни прояви на обич.

„Емоцията не причинява болка. Съпротивата или потискането на емоция причинява болка."
-Фредерик Додсън-

6. Много думи, малко действия
Такива хора може да обещават много неща, но в момента на истината действията им говорят нещо друго. Те може да искат да ви се отворят, но нещо им пречи да го направят. Следователно, има несъответствия между това, което казват, и това, което правят. Или казват много, но правят малко.

Една препоръка, когато това се случи, е да обърнете внимание на действията им, а не толкова на думите им.

7. Отменяне на планове в последния момент
Хората, които са емоционално недостъпни, отменят плановете си в последния момент, когато измислят по-добър план. Това е така, защото в действителност те не искат да се обвържат с вас. Следователно те дават приоритет на забавлението пред последователността или ангажираността.

8. Избягва обвързване
Емоционално недостъпен човек обикновено не иска да се обвързва с вас. Той може да изрази това директно или да го покаже чрез действията си, като често отмяна на планове.

Фактът, че не е емоционално достъпен, го кара да „бяга“ от връзки, които предполагат ангажираност. Това е така, защото в действителност това, което търси, е нещо друго. Може да е забавление, развлечение, компания или секс, но със сигурност не нещо по-дълбоко и по-емоционално.

Как да постъпваме с емоционално недостъпни хора
Ако сте срещнали някого, когото харесвате и изпитвате чувства към индивид, който не е емоционално достъпен, важно е да помислите какво искате.

Трябва да се запитате дали сте доволни от този вид ситуация или търсите повече участие и ангажираност в отношенията ви.
Вслушайте в себе си и действате според ситуацията. В крайна сметка имате право да искате вземане-даване само с емоционално достъпни хора.

Уверете се, че сте последователни и честни в личните си отношения. Това показва безпогрешно доказателство за вашето самочувствие, което ще привлече хора, които търсят същото като вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X