Напишете дума/думи за търсене

Разликите между пристъп на тревожност и сърдечен удар

Пристъпът на тревожност и сърдечният удар могат да предизвикат подобни симптоми на физиологично ниво. Те обаче не трябва да се бъркат.
Кардиолозите са категорични, че не всички пациенти, претърпели инфаркт, имат характерни симптоми. Нито всички пациенти, които имат симптоми на инфаркт, страдат от такъв. Същото важи и за пристъпите на тревожност.

Симптомите на инфаркт
Сърдечен удар възниква, когато част от сърцето не получава достатъчно кръв. Обикновено се случва, когато артерия, която доставя кръв към сърцето, е блокирана.
Честите симптоми на инфаркт включват:

• Болка или натиск в гърдите.
• Препускащо сърце.
• Чувство на замаяност или припадък.
• Изпотяване, включително студена пот.
• Болка или дискомфорт в горната част на тялото, като челюстта, шията, ръцете, раменете или гърба.
• Затруднено дишане.
• Гадене или повръщане.
• Усещането за неизбежна смърт.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако проявявате признаци на сърдечен удар.

Симптомите на пристъп на тревожност
Пристъпът на тревожност е внезапна атака на непреодолим страх или безпокойство. Тези епизоди не са животозастрашаващи, но пречат на качеството на живот и психическото благополучие.

Симптомите на пристъп на тревожност включват:
• Внезапни чувства на силна тревожност и страх.
• Болка в гърдите.
• Затруднено дишане.
• Усещането за неизбежна смърт.
• Препускащо сърце.
• Изпотяване.
• Треперене или треперене.
• Слабост или световъртеж.
• Болка в стомаха или гадене.

Хората, които изпитват редовни или чести пристъпи на тревожност, може да страдат от паническо разстройство. От друга страна, изолирана паническа атака може да се случи на всеки, дори и без диагноза.

Разликата между пристъп на тревожност и сърдечен удар

1. Вид гръдна болка
При инфаркт болката в гърдите се характеризира с усещане за стягане, тежест или силен дискомфорт. Пациентите често го като "тежест в гърдите " или "болка, каквато не са изпитвали никога преди".

При тревожност или при тревожен пристъп болката е от друг тип. Обикновено тя е по-скоро пронизваща.

2. Местоположение на болката
При инфаркт болката е дифузно локализирана зад гръдната кост.
Това е вид болка, която се излъчва към лявото рамо и ръка, към предната част на врата или към челюстта.
При пристъп на тревожност болката е локализирана в по-специфична област. Всъщност може да се посочи с пръст. Обикновено е в инфрамамарната област.

3. Продължителност на болката
Въпреки че във всеки отделен случай продължителността на болката може да варира значително, като правило при инфаркт болката продължава няколко минути и може да стане постоянна. Според специалистите тази болка или се запазва, или се увеличава по интензитет.

За разлика от това, при атака на тревожност болката може да продължи от секунди до дни. Следователно, тя може да бъде по-кратка или по-дълга от тази при инфаркт.

4. Болката се променя в зависимост от позата
При инфаркт никакво движение не може да облекчи болката в гърдите. При пристъп на тревожност тя може да бъде облекчена с техники за дълбоко дишане, с определени движения или дори с преглъщане. Освен това болката се възпроизвежда при палпация.


5. Респираторни нарушения
При тревожност този симптом често се появява. Той е част от свръхактивирането на симпатиковата автономна нервна система, типично за тревожност. Проявява се чрез усещане за задушаване или хипервентилация.

За разлика от това, дихателните смущения не са характерни за сърдечни проблеми. Защото човекът, който страда от тях, обикновено може да диша нормално. Ако имат някакви затруднения в дишането, хипервентилация не се появява, а ако се появи, това е резултат от тревожност.

6. Усещане за загуба на контрол
Това е характерен когнитивен или психологически симптом на тревожност, особено пристъпи на тревожност.
От друга страна, при инфаркт този симптом обикновено не се проявява. Освен ако самият сърдечен проблем не предизвика криза на тревожност, симптомът няма да се появи.

7. Усещане за изтръпване
Друга разлика между пристъпа на тревожност и сърдечния удар е усещането за изтръпване. Това се проявява често при тревожност под формата на изтръпване на ръцете и краката.
Тези усещания често са придружени от внезапни пробождания на болка. За разлика от това, при сърдечен удар има равномерно изтръпване, без вариации, което обикновено засяга само една част от тялото.

8. Други симптоми
При инфаркт освен болка в гърдите се появяват също гадене, болка в долната част на стомаха и усещане за парене в гърдите. По време на пристъп на тревожност обикновено се появява усещане за изтръпване на пръстите и треперене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X