Напишете дума/думи за търсене

Дзен ни учи как да активираме своята устойчивост

Устойчивостта е способността да се преодоляват неблагоприятни ситуации.
Има големи индивидуални различия в това как хората се сблъскват с трудностите. Устойчивостта е една от променливите, които обясняват тези личностни различия.

В тази статия ще разгледаме три дзен въпроса, които ни приканват да не се отказваме, когато късметът не ни се усмихне или когато цената, която трябва да платим за грешките си, е изключително голяма.
Дзен учението започва от предпоставката, че устойчивостта присъства във всички нас и че може да я активираме. За да направим това, първото нещо, което учителите препоръчват, е да отделим малко време за разходка, за предпочитане боси. Контактът на краката ни със земята действа като естествен стимул, който ни кани да се свържем със себе си. В същото време актът на ходене помага за мобилизиране на нашите вътрешни сили.

След като вече сте боси и ходите, трябва да си зададете три въпроса, за да активирате своята устойчивост. Това са съществени питания, които в началото може да изглеждат донякъде абстрактни, но когато се пренесат тук и сега, имат смисъл.


1. Кой си ти?
Това не е въпрос, който търси категоричен отговор, за да приключи проблема. По-скоро се опитва да разбере информация за вас тук и сега. Какви сте вие? Какво е особено забележително за вас? Какво ви липсва?
Какво ви трябва?

Въпросът не изисква интелектуален отговор. Не е необходимо да правите списък с вашите лични характеристики, за да определите кой сте. Упражнението е свързано с това да усетите себе си и да възприемете същността на това кои сте в този момент. Няма значение дали сте били различни преди или ще бъдете различни по-късно. Важното е как сте в този момент. Страх ли ви е? Раздразнени ли сте? Несигурни ли сте? Изтощени ли сте?

Дзен насочва вниманието към важността на разбирането, че не сте просто индивид, а плод на семейство, среда, еволюция и вселена.


2. Къде си?
Вторият от трите въпроса за активиране на вашата устойчивост е къде се намирате? Това също не е въпрос, който търси рационален отговор. Това, до което се отнася, е да знаете дали сте тук в този конкретен момент. Ако не, тогава къде сте?

Където сте вие, там са вашите мисли и емоции, дори ако тялото ви е другаде. Обичайно е в моменти на затруднение умът ви да пътува в миналото, страхувайки се, че някое неприятно събитие ще се повтори. Или към бъдещето, където се страхувате от това, което може да се случи.
Това, че сте в миналото или в бъдещето, не помага да активирате вашата устойчивост. Всъщност това е умствено упражнение, продиктувано от страх. Ако това, което търсите, е да действате спрямо трудностите си и да ги превърнете във възможности, трябва да се върнете тук, в настоящето. Само тогава ще започнете да виждате кой път да поемете.

3. Какво искаш?
Третият въпрос за активиране на устойчивостта е свързан с желанието: какво искате? Това не е абстрактен въпрос. Отнася се за това, което търсите от сърце в настоящата ситуация. Трябва да придружите отговора на този въпрос с дълбок дъх. Вдишайте и издишайте интензивно.
Слушайте тялото си и обръщайте внимание на съобщенията, които ви дава. Как се проявява страданието в него? Усещате ли напрежение или болка? Ако да, защо? Устойчивостта се активира, когато сте в състояние да концентрирате достатъчно жизнена енергия, за да преодолеете препятствията си със спокойствие и надежда. Тази енергия или се произвежда от вашето желание, или се изчерпва от него.

Дзен казва, че невинаги може да активирате устойчивостта от един път. Може да се наложи да повторите упражнението, за да се свържете със себе си и с вътрешната си сила. Всички я притежаваме. След като го направите, ще се почувствате по-солидни и в същото време по-леки. Изпробвано е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X