Напишете дума/думи за търсене

Ефективният алтруизъм – даваме, каквото можем

"Ние сме отговорни не само за това, което правим, но и за това, което бихме могли да предотвратим."
Питър Сингър

Ефективният алтруизъм може да се определи като тенденция, чиято цел е да се увеличи максимално въздействието на благотворителните дарения.

Най-общо казано, ефективният алтруизъм има за цел да увеличи максимално помощта, която е дарена и предназначена да сложи край или да облекчи страданието на околните. За постигането на тази цел са определени четири приоритетни области.
• Да се сложи край на крайната бедност в света. Бедността поражда цикли на страдание. Освен това тя е генератор на други сериозни трудности като незаконност и насилие. Крайната бедност е непоносима, когато на планетата има ресурси, които могат да покрият основните нужди на цялото население.
• Да се намали страданието на животните. Те са основна част от живота на планетата. Като такива към тях трябва да се подхожда като към съзнателни същества, които също са способни да страдат. Ако като хора сме висшата раса, трябва да проявим състрадание към други форми на живот.
• Да се защити планетата от катастрофални рискове. Те включват изкуствен интелект, изменение на климата, биотехнологични инциденти и ядрена зима. Трябва да се предприемат действия за тяхното справяне и ограничаване.
• Да се насърчи метаактивизма. Метаактивизмът е съюзът, споразумението и координираните действия между различни движения и хора, които предприемат активизъм по света. Колкото по-голяма е тяхната кохезия, толкова по-голяма ще бъде и тяхната ефективност.

Ефективният алтруизъм се застъпва за видима и положителна помощ за другите.


Основният метод за оказване на ефективна помощ е извършването на строг анализ на проблемна ситуация, открита в една от тези приоритетни области. След това инвеститорите решават къде и как да дарят пари или ресурси. Добре е да се вземат три променливи, преди да се вземе решение:
• Мащаб. Животът на колко хора може да бъде драстично подобрен от инвеститорите, подкрепящи организацията Х?
• Проследимост. Измеримо ли е въздействието на инвестицията? Как?
• Изоставяне. Колко пренебрегната е каузата или организацията?

Всички може да помогнем
Ефективният алтруизъм не е изключителна област на големи корпорации или обществени личности. Всеки, който се интересува от изграждането на един по-добър свят, може да се присъедини към инициативата и да сътрудничи, доколкото е по силите му, за да помогне на нуждаещите се.

Ефективното движение за алтруизъм е фокусирано върху тези, които искат да помогнат и смятат, че могат. Това е инициатива, насочена към запазване и насърчаване на духа на солидарност, като същевременно оптимизира приносите, които се дават. Никой не е толкова беден, че да няма какво да даде на другите. Не е задължително да са пари. Може да е време или работа. Най-важното е да се има предвид, че тази помощ наистина генерира видимо и положително въздействие върху други хора, надяваме се в дългосрочен план.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X