Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на Банистър, или как да счупим бариерата в главата си

Ако погледнем историята на човечеството, ще видим, че изобретателите и визионерите са тези, които са ни довели до това, където сме днес. Тези хора, които са били способни да видят отвъд установеното. Които са били достатъчно смели да си представят различна реалност и които са направили възможно това, което дотогава е изглеждало невъзможно.

Технологичен напредък, лечение на болести, нови (по-удобни и здравословни) начини на живот... Приносът на тези таланти е разнообразен и безброен. Всички те имат нещо общо. Те успяват да пробият психологическата стена.

От деня, в който се раждаме, ние започваме да идентифицираме законите, които управляват света. Започваме да разбираме, че птиците могат да летят, но кучетата не могат, че водата може да се превърне в лед или че някои продукти, ако бъдат погълнати, могат да бъдат вредни. Въпреки че това знание е от решаващо значение, за да функционираме в нашата среда, някои от тези вярвания могат да бъдат ограничаващи. Само като се отървем от тях, ние успяваме да продължим напред. Това е пример за ефекта на Банистър.

Името на този феномен произлиза от историята на британския атлет Роджър Банистър. Той е първият човек, пробягал една миля за по-малко от четири минути. До 1954-та - годината, в която Банистър постига това постижение, то изглежда непостижимо. Много бегачи по това време се опитвали да го постигнат, но многократно се проваляли. В интерес на истината се смятало не само от спортистите и медиите, но и от учените, че това е постижение, което е физиологично невъзможно.

Най-изненадващото е, че не само този британски бегач го постига, а че след него много други го правят. По някакъв начин психологическата стена е съборена и светът става отворен за поставянето на нови рекорди. Това, което години наред е сочено за невъобразимо, в онзи момент става реално и достъпно. Това ни кара да се запитаме: колко от нашите ограничения са умствени?

Днес намираме за напълно естествено наличието на уред, който да пере дрехите ни автоматично. Или, че е възможно да работим дистанционно за компания, чието седалище се намира на другия край на света. Гледаме как самолети летят над нас и приемаме лекарства, които изкореняват някога смъртоносни болести. Толкова много неща, които сега са част от нашето всекидневие, преди са били възприемани като напълно нереалистични видения.

Следователно ефектът на Банистър може да се определи като когнитивен феномен, който възниква, когато индивид демонстрира, че това, което се е смятало за невъзможно, е възможно, като по този начин отваря пътя за други хора да го създадат и постигнат.

Ефектът на Банистър в собствения ви живот
Това историческо постижение може също да ви помогне да напреднете персонално, ако извлечете някои от неговите учения и ги приложите в собствения си живот. Особено ако до този момент сте били управлявани от това, което сте вярвали, че е истина, и това, което сте чували и виждали във вашата среда. Това ще означава, че сте се ограничили в постигането на това, което наистина искате.


Призив за иновации
Ефектът на Банистър ви кани да поставите под въпрос установеното. Подтиква ви да погледнете отвъд конвенционалното, да развиете странично и различно мислене и да се отворите към нови реалности и начини на поведение.
Например, когато се сблъскате с определен проблем, проект или задача, не търсете отговори в това, което вече знаете. Вместо това обмислете нови и различни възможности.

Не е лесно да се постигне обаче. Това е така, защото за вашия мозък е естествено, удобно и ефективно да се позовавате на предишна информация, когато се сблъсквате с нови ситуации.
Известно е като евристика. Състои се от определени умствени преки пътища, които използвате, за да решавате проблеми или да вземате решения автоматично, следвайки най-лесните и добре познати начини на мислене.

Следователно, ако искате промяна, напредък или подобрение, трябва да преодолеете тези съпротиви и умствени ограничения и да започнете да мислите „извън кутията".

Вдъхновете се от тези, които вече са постигнали мечтите си
Ако сте израснали в наистина традиционно семейство, в строга и конвенционална среда, в която всичките ви стъпки в живота са предварително набелязани, вероятно няма да имате препратки към различното бъдеще, за което мечтаете за себе си. Поради тази причина вашата мисия е да търсите фигури, които вече са следвали пътя, който искате да изберете, и да се ръководите от тях.

В най-близкото ви обкръжение вашите идеали може да изглеждат нереалистични или дори направо невъзможни. Въпреки това в други области те вече могат да бъдат реалност.

Бъдете постоянни и използвайте ресурсите, с които разполагате
Не забравяйте, че докато мотивацията и увереността са важни, има и други съществени елементи. Разбира се, трябва да вярвате, че това, което искате, е възможно. Но също така е важно да предприемете необходимите действия. С други думи, трябва да се подготвите и да потърсите и използвате всички ресурси, с които разполагате, за да постигнете целта си. Преди всичко трябва да издържите.

Ефектът на Банистър не се е случил само от вяра, но и от дисциплина. За да пробяга тази миля за рекордно време, британецът е имал нужда от подготовка, подкрепа и практика. Уверете се, че не пренебрегвате този аспект.
Трябва да разрушите собствените си умствени граници. Бъдете дръзки и станете визионер в собствения си живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X