Напишете дума/думи за търсене

Историята на Неве - праисторическото новородено

Загубата на бебе е може би едно от най-опустошителните преживявания за всеки, независимо кога и къде се случва.

Това е нещо, което може да оценим при откриването на Неве - праисторическо новородено бебе, погребано преди повече от 10 000 години. Намерено е в пещерата Aрма Вейрана в Лигурия, Италия.

Това е най-старата гробница на новородено бебе, откривана някога в Европа. Именно в нея археолозите, ръководени от изследователя на National Geographic Джейми Ходжкинс, намират това малко момиченце, което умира 40 дни след раждането си.

Откритието предполага, че нашите предци от мезолита са ценели еднакво момчетата и момичетата.
Археолозите кръщават Неве (сняг на италиански) новороденото, което нашите предци са почели по деликатен, духовен и любящ начин.

Това разкрива не само болката, която е причинила смъртта й на нейното семейство, но и признаването на новородените като неразделна част от социална група.

Изглежда, че начинът на разбиране на смъртта и погребални практики са били близки до тези на днешното човечество. Няма значение, че това момиченце е живяло само няколко седмици. То се е смятало за важен член на социалната йерархия. Поради тази причина тялото е украсено с мъниста и талисмани и бебето е погребано най-грижливо.

Неве - праисторическото бебе с миди върху плащеницата си
Откритите на археологически обект материални останки са като прозорец към миналото ни. Те ни помагат да разберем еволюцията ни в почти всеки аспект. Нашето когнитивно, социално, технологично, биологично, културно и дори духовно развитие.

Тази конкретна пещера в Лигурия, в северозападна Италия, е проучвана от години. През 2017 г. разкопките започнали да предоставят интересни данни и археолозите откриват много миди в част от пещерата. Те били перфорирани и някои от тях изглеждали като поставени в нещо, което приличало на мъничка плащеница.

Постепенно изследователите започнали да откриват малки човешки кости. Те открили, че принадлежат на бебе, увито в кърпа, съдържаща цял набор от ритуални предмети. ДНК анализът показва, че новороденото е момиче. То принадлежало към линия от европейски жени, известни като хаплогрупа U5b2b. Хаплогрупа е понятие на популационната генетика – науката, която изучава генетичната история на човечеството.

Поминък през мезолита
Епохата на мезолита е етапът, последвал последната ледникова епоха. Ловът и събирачеството са били основният начин на живот. Бил е труден период, но и решаващ за нашата еволюция. Не само, че техниките за обработка на камък се подобряват, но започват да се появяват повече групи. Това улеснява консолидирането на социалните групи и техните йерархии.

Нашите предци по това време са били принудени да се справят с изключително ниски температури. Следователно, това често ги затруднявало да си набавят храна. От тестовете, проведени от археолозите, знаем, че майката на Неве е била на растителна диета. Освен това по време на бременността момиченцето е имало проблеми в развитието.

Точната причина за смъртта й не е известна. Въпреки това тежките условия, в които е живяло семейството й, означават, че неонаталните смъртни случаи са чести. В случая на Неве, поради физиологичен стрес, зъбите й били спрели да растат около месец преди раждането.

Специално погребение
Неве е увита в саван и погребана в най-дълбоката част на пещерата Арма Вейрана. Върху плата имало шестдесет миди, които вероятно първоначално са били прикрепени към него. Освен това са намерени четири висулки и нокът от бухал. Това е интересно, тъй като пещерата не е близо до бряг. Следователно, тези черупки трябва да са били събрани и запазени от предишни пътувания.

Погребението е щателно и внимателно изпълнено. Това предполага, че е включвало интензивна материална и емоционална инвестиция от страна на групата, към която е принадлежала Неве. Мънистата били пробити, поставени във формата на огърлица и деликатно прикрепени към плащеницата, в която е увито бебето. Нокътят на бухъл вероятно символизира елемент на сила или защита.

Това погребение ни връща към точния момент в миналото, когато едно семейство трябва да се сбогува с най-малкия си член. Момиче, на което посвещава красиво погребение като символ както на тяхната привързаност, така и на важността, която придават на живота й.

Майчинството в праисторически времена
Изключително рядко се откриват погребения на бебета от праисторически времена. Случаят на Неве е уникален и изключителен. Изследванията разкриват колко необичайно е било да се запази плащеницата, в която е била увита.

Експертите са успели да заключат, че Неве е пътувала в нещо като слинг с майка си. Това е улеснявало събирането и търсенето на храна. Несъмнено майчинството през мезолита не е било лесно. Въпреки това, точно както днес, майките се стремят през цялото време да държат бебетата си изключително близо до тях, с контакт кожа до кожа, ако е възможно.

Лесно е да се предположи как се е чувствала майката на Неве, когато тя почива. Всички ритуали, педантичност и всеотдайност, извършени за разкрасяване и украсяване на безжизненото малко телце, показват привързаността на нейното семейство.

Нашите предци са ни оставили наистина красиво послание с пещерното погребение в Лигурия. Това е фактът, че дори най-малкият, най-краткият и най-крехкият живот трябва да бъде почитан, обичан и обгрижван.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X