Напишете дума/думи за търсене

Поливагална теория, или как подсъзнателно сканираме опасностите?

Вероятно сте имали моменти, в които се чувствате сякаш сте в опасност, но няма очевидна причина за това. Макар че се чувствате застрашени, никой друг около вас не изглежда притеснен от нещо конкретно.

Много често не сме наясно с много от несъзнателните процеси, които се случват в тялото и ума ни. Поливагалната теория на д-р Стивън Поргес се опитва да обясни един от тези интуитивни процеси.

В нея се твърди, че хората имат система за подсъзнателно сканиране, която интерпретира признаци на опасност, които те възприемат, без дори да го осъзнават. В теорията се описва процеса, чрез който невронните вериги са способни да разчитат знаци за опасност в заобикалящата ни среда като невроцепция.
Невроцепцията е това, което ни кара неволно да изследваме хората и всичко около нас, за да определим дали сме в безопасност или те представляват заплаха.

Това е напълно несъзнателен процес, който се случва в автономната нервна система. Точно както дишате без никакво доброволно усилие, ние автоматично възприемаме знаците около нас.

Сканиране на заобикалящата среда
Това неволно сканиране за потенциална опасност се случва от раждането. То е изключително важно за оцеляването. Нашето тяло е проектирано да наблюдава, обработва и реагира на случващото се около нас.

Бебетата реагират на чувство на опасност, безопасност или близост с родителите си. Това се случва от момента, в който се родим и прекарваме остатъка от живота си в несъзнателно сканиране и оценка на тези признаци на опасност или безопасност.

Три нива на развитие на реакцията
В рамките на поливагалната теория Поргес описва три еволюционни етапа. Теорията твърди, че взаимодействието между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система не е само въпрос на баланс. Докторът вярва, че йерархията от реакции е част от автономната нервна система и че отговорите се случват в три стъпки:
• Обездвижване. Това е най-основната стъпка. Сякаш парасимпатиковата нервна система се активира с пълна скорост и реакцията на тялото е да замръзне на място.
• Мобилизация. Този отговор идва от симпатиковата нервна система, която ни помага да се мобилизираме по време на опасни ситуации. Това е начин да отвърнем на заплахата.
• Социална ангажираност. Това е последната стъпка и последният отговор, който хората развиват в йерархията. Социалната ангажираност е процес, който ни позволява да се чувстваме закотвени в чувствата на безопасност и мир.

Въздействието на травмата
За хора, които са преживели травма, особено когато обездвижването е важна част от събитието, способността им да сканират околната среда за признаци на опасност може да бъде силно изкривена.

Една от функциите на системата, според поливагалната теория, е, че няма да се окажем отново в уязвима позиция. Следователно, тялото действа, за да го избегне. В резултат на това може да сме много по-чувствителни към знаците около нас, възприемайки заплаха там, където няма такава.

По този начин много безобидни или доброкачествени признаци могат да се тълкуват като заплашителни от някого, който е преживял травма. Промяната в изражението на лицето, тона на гласа или определен език на тялото може да предизвика несъзнателна защитна реакция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X