Напишете дума/думи за търсене

Бионевроемоция: връзката между емоциите и болестите

Бионевроемоцията изучава биологичното значение на симптомите, които се проявяват в тялото, разбирайки, че в природата всичко е информация.
Бионевроемоцията изследва най-оптималния начин за навлизане в несъзнаваното, за да модифицира ученето и да управлява емоциите.

Зад всяка емоция обикновено стои вяра в нещо. Това ни принуждава да действаме по определен начин и трябва да надхвърлим това убеждение, за да излекуваме живота си.

Една от основите на бионевроемоцията е търсенето на ирационални мисли за излекуване на емоциите, които тези мисли произвеждат в нас. Това е, от което се състои рационално-емоционалната поведенческа теория (РЕПТ), създадена от американския психолог Албърт Елис.

Елис приема, че емоционалното състояние е причинено от нашата интерпретация на събитията, а не от самите събития. Следователно, ако успеем да променим ирационалните си вярвания и мисли, ще може да създадем по-малко болезнено и по-рационално емоционално състояние.
Албърт Елис работи с 11 ирационални вярвания.

1. Трябва да бъда обичан от всички, иначе няма да бъда обичан.
2. Трябва да правя всичко добре, иначе ще съм некомпетентен.
3. Трябва да действам честно и внимателно или ще бъда лош човек.
4. Ужасно е, когато нещата не вървят така, както искам.
5. Всичко, което ми се случва, е извън моя контрол.
6. Трябва да се тревожа за всичко, което е страшно или рисковано.
7. Трябва да избягвам отговорности и проблеми, ако искам да се чувствам удобно или доволен.
8. Трябва да разчитам на другите, тъй като не съм в състояние да управлявам собствения си живот.
9. Трябва да бъда контролиран от миналото си и обезпокоен от всичко, което някога ме е притеснявало.
10. Проблемите на другите хора са ужасни и трябва да се разстройвам за тях.
11. Винаги има правилно решение и ще бъде ужасно, ако не мога да го намеря.

Всички тези вярвания ни потапят в тиранията на "Аз трябва...". Това означава, че правим нещата по задължение и без да искаме. Поражда негативни емоции у нас.

Целите на бионевроемоцията
Основната цел на бионевроемоцията е да разбере и повлияе на нашето емоционално здраве. Освен това се стреми да улесни нашето постигане на благополучие и здраве, да насърчи холистичен възглед за живота и да свърже ума ни с тялото и околната среда.


Как действа бионевроемоцията?
Тя използва три техники, за да намери научената информация и, ако е възможно, да я промени. Информацията се намира в три мозъчни архива.
• Хронологична възраст. Конфликтите през целия ни живот се анализират, докато се открие задействащата ситуация.
• Проектът/смисълът. Това е периодът, който обхваща живота ни от девет месеца преди зачеването до тригодишна възраст. През този период от време се анализират конфликтите, които са преживели нашите родители.
• Родословното дърво. Изучават се датите на раждане, смърт, болести и професии на нашите роднини. Това е да се търсят прилики и да се разбере къде и от кого произлиза задействащата ситуация.

"Тези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повтарят."
Джордж Сантаяна

След като използваме гореспоменатите техники, връзката между емоцията, която изпитваме, и заболяването, което имаме, ще излезе наяве.

При откриване на връзката емоционална болест ние ще попаднем в състояние на карантина, в което умът ни ще се бори да не се отучи. Следователно, ще трябва да помислим върху процеса на отучаване. След като се отървем от вярата и емоциите, които тя предизвиква у нас, болестта ни вече няма причина да съществува и обикновено изчезва.

Достигане до нашето безсъзнание
За да достигнем до емоцията, която дадено заболяване предизвиква у нас, трябва да се потопим в ума си, като си зададем поредица от въпроси.
• Къде? Как? Кога? С тези въпроси ние установяваме момента, в който е възникнала емоцията, която ни е въздействала.
• Какво си казваме вътрешно в този конкретен момент?
• Какво почувствахме за това?
• Каква емоция изпитахме?
• Къде в тялото си я изпитахме?
• Какво не казахме в тази ситуация?

С всички тези въпроси ще може да открием връзката между нашите емоции и нашето заболяване. Следователно, може да се отучим и да излекуваме тялото си.

Отучване
Да се откажеш, означава да забравиш това, което си научил. Това означава, че трябва да изпразниш ума си от това, което знаеш, за да допуснеш нови неща и да научиш и тях.
Отучването включва премахване на връзките между някои от нашите емоции и нашето заболяване. Тези, които ни нараняват физически и блокират изцелението ни.

Принципите на бионевроемоцията
Бионевроемоцията се основава на философския принцип, че животът ни изглежда като отделна единица. Това е въпреки факта, че в действителност всичко е обединено, взаимосвързано и взаимно се допълва. Например, може да мислим, че вземаме решения свободно. Истината е, че ние ги правим въз основа на информация, която гнезди в подсъзнанието ни и която се изразява във всички аспекти на живота ни.

Следователно, бионевроемоцията прави крачка към емоционалната зрялост. Помага ни да разберем, че начина, по който преживяваме това, което се случва в живота ни, е в нашите собствени ръце. Това е събуждане за отговорността, която имаме по отношение на това, което ни се случва ежедневно.

Вникването в този метод означава, че изпитваме усещане за реалност, в която промените възникват от нашия отворен ум. Освен това осъзнаваме, че решението на нашия проблем е достъпно тук и сега.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X