Напишете дума/думи за търсене

Как се проявява неосъзнатата вина и колко е вредна?

Много пъти несъзнаваната вина се проявява чрез депресия и тревожност. При депресия има чувство на неудовлетвореност от себе си и света. При безпокойство, чрез очакване на вреда или наказание.

Вината е сложно чувство, повлияно от много фактори. Преживявате го като разкаяние, самообвинение и чувство за лично недостойнство. Това обаче невинаги е съзнателно чувство. Някои преживявания водят до несъзнателно чувство за вина, което е самообвинение, причиняващо дискомфорт, без дори да го осъзнавате.

Несъзнаваната вина почти винаги е свързана с табу или непоносими събития или ситуации. Понякога произтича от действия. Друг път обаче произтича от мисли или желания, които съзнателно отхвърляте.

"Всеки човек е виновен за всички добрини, които не е направил."
Волтер

В някои случаи несъзнаваната вина е свързана с агресия или сексуалност. С други думи, има чувства на желание, които даден индивид изпитва, но те са непоносими. Например някакво агресивно поведение към някого, когото обичат, или кръвосмесителни желания.

Това, което прави несъзнателното толкова вредно, е фактът, че човек не го разпознава, а го потиска. Въпреки това, също несъзнателно, тази вина се появява отново и се проявява. Например чрез самосаботаж, безпокойство, меланхолия и дори престъпно поведение.

Дискомфорт със себе си
Един от обичайните начини, по които несъзнателната вина се проявява, е чрез постоянен дискомфорт със себе си. Психоаналитикът Франц Александър посочва, че основната мантра на виновния човек е: „Не съм добър, следователно заслужавам наказание“. С две думи, това е нещо повече от проблем със самочувствието.

Този тип вина води до постоянно самоотхвърляне. Нищо, което човекът прави, не го удовлетворява напълно. По този начин той става хиперкритичен към себе си и дискредитира своите мисли, чувства и действия. Много често това води до състояния на депресия и незабележим живот.

Медицинските специалисти са склонни да диагностицират това като "депресивна вина". В екстремни случаи може да парализира живота на човек. Чувството за недостойнство може дори да го накара да почувства, че не заслужава да живее. Освен това става прекалено раздразнителен и постоянно е в лошо настроение.

Несъзнавано чувство за вина и безпокойство
Някои от най-честите прояви на несъзнавано чувство за вина са тревожност и мъка. Мъката е неточно, но силно чувство на загриженост. Сякаш чувствате, че може да се случи нещо ужасно, но не знаете откъде идва заплахата или защо ще се случи катастрофалното събитие.

Този вид вина се нарича „преследваща вина“. Понякога може да бъде много инвазивна и да изпълва умовете на хората с безпокойство. Обикновено има предмет или идея, от които човекът се страхува и този страх се превръща в преследвач. Например обектът може да бъде болест, старост или бог, наред с други неща.

В тези случаи индивидът започва да насочва поведението си към удовлетворяване на този обект. Или понякога прави всичко, за да го избегне или да се предпази от него. В екстремни случаи тези чувства могат да доведат до престъпно поведение, защото дадената личност иска да бъде хваната, за да бъде наказана.


Фантазия и вина
Вината е сложно чувство, в което се намесват много фактори. Например семейството, културата, религията и ценностите имат голямо влияние. Някой с много консервативно възпитание може да си помисли, че изпитването на сексуални желания е нещо лошо.

Много хора също изпитват несъзнателна вина за събития, случили се през детството им. При положение че повечето пъти те нямат контрол над тези неща. Например спорове и скандали между родителите им. Или ако са били обект на физическо насилие или сексуално насилие.

Понякога дори може да възникне неосъзнато чувство за вина просто за това, че сте живи. "Ако не се бях родил, майка ми можеше да има диплома за висше образование."

Чувството за вина и поемането на отговорност за грешките са две много различни неща. Първото води само до дискомфорт. Започва безкрайно самоизтезание, което завършва с психологическо влошаване. Вторият е съзнателен и възрастен начин да оцените поведението си и най-вече да го приемете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X