Напишете дума/думи за търсене

Последиците от емоционалната невалидност

Как се чувствате да споделите с околните вашите емоции? Мислите ли, че ще бъдете разбрани или неразбрани? Ако смятате, че последното е по-вероятно, може да сте жертва на емоционална невалидност. Това е капан, в който всички сме попадали някога. Той обаче има изключително вредни последици.

Емоционалната невалидност възниква, когато някой минимизира или отхвърля собствените си емоции или емоциите на друг човек. Инвалидиращият вижда тези чувства като неразбираеми, неоснователни или заслужаващи малко внимание. Това обикновено е така, защото той вярва, че произтичат от маловажен проблем или такъв, който е лесно разрешим. Това е отношението, което прави емпатията невъзможна. За човека наистина е трудно да осигури какъвто и да е вид ефективна емоционална помощ.

Често се случва, когато изразявате негативни емоции. Може да ви е трудно да се справите с дискомфорта на другите. Може би техните чувства ви карат да се чувствате неудобно или ви завладяват и не знаете какво да правите с тях, така че избирате да ги обезсилите.

Фрази, които илюстрират емоционалната невалидност
• „За какво се тревожиш за това? Не е голяма работа”.
• „Трябва да си силен“.
• "Какъв е проблемът? Нищо не се е случило".
• „Минал съм през много по-лошо“.
• „Спри да се мотаеш. Бъди по-инициативен”.
• „Просто прекаляваш и си твърде драматичен“ или „Просто търсиш внимание“.
• „Спри да бъдеш толкова нещастна, нека излезем и да се забавляваме“.

Почти всеки от нас е казвал подобни фрази в даден момент без намерението да нарани другия, защото просто не знае какво друго да каже. Например, когато дете падне, може да му кажете: „Всичко е наред“, докато се опитвате да го предпазите от плач. В действителност обаче всичко не е наред. То е паднало и вероятно се е наранило или може да е уплашено. Следователно, въпреки че намерението ви е добро, като се отнасяте към ситуацията по този начин, вие не вървите по правилния път.

Продължителното емоционално обезсилване води до съмнение в себе си.

Най-голямото въздействие възниква, когато страдаме от емоционално обезсилване от нашите родители в детството. Освен това последващите връзки (приятелства, партньори, романси) също могат дълбоко да ни навредят, когато ни обезсилят.

Последствия от емоционалната невалидност

Не сте се научили да контролирате емоциите си
Не се раждаме, знаейки как да управляваме собственото си настроение. Това е умение, което придобиваме, докато узряваме, благодарение на примера и напътствията на възрастните около нас. Въпреки това, ако сте израснали с родители, които непрекъснато обезсилват това, което чувствате, няма да сте се научили как да приемате, чувствате, изразявате и регулирате тези емоционални състояния.

Следователно, за вас е по-лесно да се почувствате претоварени и да покажете неподходящи реакции. Възприеманата емоционална невалидност в детството е свързана с гранично разстройство на личността.


Постоянно се съмнявате в себе си
Емоциите са естествен компас. Те ви казват в каква посока да се движите въз основа на това, което чувствате. Те ви позволяват да идентифицирате какво ви харесва, какво ви плаши, наранява или мотивира. Въпреки това, когато някой обезсили вашите усещания, той ви кара да се откъснете от чувствата си и техните послания.

Околните ви карат да вярвате, че това, което чувствате, винаги е грешно или неадекватно. Следователно, не може да ги приемате като наръчник за вътрешния си свят. В резултат на това не знаете кой сте или какво искате, защото постоянно се съмнявате в себе си.

Изпитвате срам, когато се свързвате с останалите
Като човешко същество имате нужда от внимание и емоционална връзка с други хора. Но когато ви обезсилят, ви карат да се чувствате осмивани, че имате нуждата да споделяте. Чувствате, че да имате емоции и да ги изразявате и да искате другите да разберат чувствата ви, е нещо, от което трябва да се срамувате.

По този начин е вероятно да се оттеглите и да скриете вътрешните си състояния. Това наистина ще ви затрудни да създадете здрави и дълбоки взаимоотношения.

Имате проблеми с развиването на емпатия
Ако сте получавали такъв вид отношение в детството си, може да имате затруднения в развиването на емпатия, тъй като не сте я получавали като малки. В крайна сметка ще направите същото с другите, защото това е отговорът, който сте научили.

Лишени сте от важни знания
Всички ваши емоции изпълняват функция и вие се учите от тях. Например гневът ви подтиква да се защитите, тъгата да се погрижите за себе си и страхът да бъдете предпазливи. Тези сигнали са основни за вашето лично развитие. Ако обаче сте се откъснали от чувствата си, няма да знаете как да реагирате правилно в различни контексти и ще бъде по-вероятно да правите грешки със себе си и с другите.

По същата причина може да ви е наистина трудно да вземате решения и ще сте склонни да премисляте постоянно. Това е така, защото не си позволявате да обръщате внимание на това, което вашите емоции ви казват.

Връзките ви стават трудни
Последствията от емоционалното обезсилване засягат и двете страни в отношенията. Естествено, никой не обича да се чувства сам, неразбран или осмиван от другите. По този начин другите в крайна сметка ще се отдалечат или ще генерират силно негодувание към вас, ако не сте способни да съчувствате, да се свързвате и да приемате техните емоции, когато ги изразяват.

Неразбирането и възмущението в двойките често произтичат от преживявания на емоционална невалидност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X