Напишете дума/думи за търсене

4 изключително вредни физически симптома на емоционален стрес

За много от нас стресът е само страничен продукт от ежедневието ни, с който сме се научили да се справяме. Но по-важното е да се научим да разрешаваме причините за стреса, защото когато не се контролира, той може да предизвика разстройства на настроението, които могат да повлияят на психиката и на нашето здраве.

Според Тим Хипгрейв - ръководител на емоционалното здраве на Nuffield Health, емоционалният стрес може да се прояви по издайнически начини, много от които физически.

Кои са четирите физически признака, че вашето умствено и емоционално здраве може да се огъне под напрежението?

1. Липса на енергия
Стресът не само засяга ума, но влияе и физиологично, като освобождава хормона кортизол в кръвния поток, който имитира физическо натоварване, ускорява дишането и сърдечната честота и ви кара да се чувствате неоправдано уморени и летаргични.

Стресът също може да бъде виновен за липсата на сън, тъй като нарушава способността на тялото ви да регулира своите инстинкти за сън-бодърстване, причинявайки безсъние. Сънят е изключително важен за вашето тяло и ако останете твърде дълго без него, може да има сериозни последици.

2. Скърцане със зъби
Скърцането със зъби може да причини големи проблеми с оралното ви здраве, включително болка в челюстта, трайно увреждане на зъбите и главоболие. Предизвиканото от стрес скърцане със зъби е свързано с повишена активност в подсъзнанието ви, когато спите. Тъй като не сте будни, тялото ви използва устата като физически изход за повишения стрес. Ако дори сте стресирани в съня си, тогава знаете, че има проблем.

3. Лесно разболяване
Когато стресът задейства освобождаването на кортизол в кръвния поток, той неволно възпрепятства нормалната функция на имунната система. Един важен начин за това е чрез потискане на освобождаването на хормона DHEA, който поддържа имунната функция. Стресирани и болни? Едва ли има по-лоша комбинация.

4. Променени хранителни навици
Не е шокиращо, че когато сме стресирани, сме склонни да посягаме към краткосрочни решения за проблемите си с храна, но стресът може да повлияе на хранителните ни навици, като ни накара да грабнем най-близкия шоколад. Храненето под стрес често се предизвиква от освобождаването на кортизол, което повишава апетита ви и съвпадащо с ниското ви настроение, ви кара да посегнете към типичните комфортни храни. Те могат да бъдат страхотни за вас от време на време, но когато установите, че се нуждаете от тях все повече и повече, е време да видите какво наистина се случва в живота ви.

От друга страна, много хора, страдащи от стрес, също изпитват загуба на апетит, което се смята, че е свързано с наличието на кортикотропин-освобождаващ хормон, който потиска апетита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X