Напишете дума/думи за търсене

Интраперсонална комуникация, или когато говориш на себе си

Интраперсоналната комуникация обхваща всичко, което си казвате и мислите, които си предавате през целия ден. Това е свързано с вашия вътрешен диалог. Тя може да бъде както полезна, така и вредна.

Вътрешноличностната комуникация е речта, която насочвате към себе си, независимо дали я казвате на глас. Вашият така наречен вътрешен диалог има голям брой функци.

"Най-голямата мъдрост е да опознаеш себе си."
Галилео Галилей

Обикновено обхваща видовете анализи, които правите насаме, във връзка както със себе си, така и с други въпроси. По правило се отнася до вътрешния диалог и включва всичко, което слушате, четете или си повтаряте.

Характеристики на вътреличностната комуникация
• Тя е едностранчива. Това е комуникация, която развивате със себе си. Всъщност вие сте и подателят, и получателят на съобщението.
• Неизбежна и спонтанна. Възниква без никакво планиране, проявява се самостоятелно и често не е особено лесна за управление. Например мислите, които непрекъснато прехвърляте през ума си, са пример за вътрешноличностна комуникация, която може да избяга от контрола ви, ако не знаете как да се справите ефективно с тях.
• Служи като филтър. Интраперсоналната комуникация може да ви помогне да се държите по социално приет начин. Благодарение на нея може да самоцензурирате определени жестове, коментари или поведение, които биха били неодобрени от другите.
• Не е непременно буквална. Много пъти трябва да тълкувате или размишлявате върху посланията, които си давате.
• Не се случва само в първо лице, единствено число. Въпреки че първото лице е най-често срещано във вътрешноличностната комуникация, може да използвате и третото лице. Вие правите това, когато говорите със себе си, сякаш сте друг човек. Например, когато се наричате със собственото си име, за да си кажете нещо като: "Джон, направи грешка".

Целта на вътреличностната комуникация
Положителната вътрешноличностна комуникация ви позволява да се свържете със себе си и да опознаете най-дълбоките слоеве на вашето същество. С други думи, това е форма на комуникация, която ви позволява да разсъждавате върху емоционалните си състояния, да се вслушвате в себе си, да си давате насърчение и да бъдете утеха за себе си в болезнени моменти. Освен това ви помага да се самоанализирате.

Основни функции на положителната вътреличностна комуникация

Позволява ви да се саморефлексирате
Интраперсоналната комуникация ви позволява да размишлявате върху околната среда и върху себе си. Това е разговор, който водите със себе си, който може да ви накара да изследвате области от живота си, които може да не вървят толкова добре, или да идентифицирате лични аспекти, за които може да не сте били напълно наясно.

Например форма на саморефлексия би била да се запитате защо се чувствате неудобно на работа или във връзката си.

Интраперсоналната комуникация е, когато спрете да размишлявате върху причините за емоциите си и потърсите отговорите в себе си.

Свързва ви с вашата същност
В свят, в който изразходвате много енергия и време за други хора и други неща, намирането на момент за разговор със себе си може да ви помогне да се свържете отново със собствената си същност.
Тези моменти са идеални за идентифициране на това, което наистина ви определя. Те формират основата на вашето лично израстване.

Насърчава самоизслушването
Да се вслушваш в себе си, означава да блокираш външността и да обръщаш внимание на това, което се крие вътре в теб.
С други думи, вътрешноличностната комуникация включва вътрешно мислене. Вие говорите на себе си отвътре. Не забравяйте, че този тип комуникация включва не само предаване и получаване на съобщение устно (говорене), но и чрез вашите мисли (мислене).

Позволява интроспекция
Това е друга от функциите или възможностите, които вътрешноличностната комуникация позволява. Интроспекцията се дефинира като наблюдение, което правите върху собственото си съзнание или състоянието на ума си, за да размишлявате върху тях.

В психологията интроспекцията е ключов елемент, който позволява на хората да спрат и да се съсредоточат върху себе си. Помага ви да разрешите конфликти и да разберете и интегрирате преживяванията си.

Примери за вътреличностна комуникация
Има различни начини за упражняване на този тип комуникация. Ето най-важните видове:

Говорейки на глас
Известно като „говорене със себе си". Това включва и акта на четене на нещо на глас на себе си.
Може да бъде полезна практика, която да ви помогне да се успокоите, да обърнете внимание на нещо конкретно, да организирате мислите си и да насърчите концентрацията. Хората често несъзнателно разговарят със себе си на глас.

Негативни мисли
Те са идеи, които се появяват, често натрапчиво, в ума ви. Генерират мъка и наистина могат да повлияят на вашето състояние на ума и други аспекти, като например вашето самочувствие.

Негативните мисли са включени в дисфункционална или негативна вътрешноличностна комуникация.

Между частите на тялото
Това е по-специфичен вид комуникация и не е толкова психологически. Включва един от вашите органи, изпращащи съобщение до централната нервна система.
Представете си усещането за студ или топлина, гъделичкане или парене. Това също е вътреличностна комуникация, но на различно ниво.

Финални мисли
Говорите ли си? Използвате ли този тип комуникация през целия ден? Ако да, с каква цел? Грижата за вътрешния ви език и всичко, което си казвате, е от съществено значение, за да се насладите на добро психическо здраве.

Да си говориш, е научено поведение. Поради тази причина е важно да прегледате вътрешния си диалог и да се уверите, че е адаптивен, полезен и добър приятел за вас. Ако смятате, че вътрешната ви реч ви причинява някакъв дискомфорт, послушайте се и потърсете професионална помощ, ако смятате, че имате нужда от нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X