Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако имаме завистливи хора в социалния си кръг?

Всички сме изпитвали върху гърба си моменти на завист от хората, с които общуваме. Но ако са спорадични ситуации, може по-лесно да се преглътне това неособено приятно усещане. На ако сте обградени със завистливи индивиди почти през цялото време, тогава сте в много неудобна и трудна реалност. Ето някои предложения, които могат да ви помогнат.

• Определете и наложете ограничения:
Ако човекът срещу вас минимизира постиженията, които постигате, през цялото време и ви кара да се чувствате зле, трябва да поставите ограничения. Това може да бъде да не се сближавате с този индивид, да го помолите да не обезсилва вашите успехи, да поискате от него да говори с вас само когато е необходимо... Когато човекът е твърде токсичен, най-добре е да спазвате дистанция.
• Избягвайте да споделяте своите триумфи: Опитайте се да не говорите за хубавите неща, които ви се случват с такива хора, защото те няма да го оценят или да споделят радостта ви. Това, което ще направят, е да ви обезсилят и да омаловажат това, което сте направили.
• Укрепете истинските приятелства: Обградете се с хора, които наистина ви подкрепят и ви насърчават да израствате в личния и професионалния си живот. Здравите приятелства в зряла възраст ще ви накарат да се почувствате по-добре.
• Практикувайте съпричастност: Ако човекът признае чувствата си и е готов да се промени, проявата на съпричастност може да подобри ситуацията. Напротив, ако той не желае да се промени и се е посветил на това да ви навреди, вие не сте длъжни да общувате се него. В тези случаи е важно да защитите емоционалната и физическа цялост и, ако е необходимо, да спазвате определена дистанция, за да избегнете нараняване и да не попаднете в неговата игра на омраза.
• Потърсете помощ: Ако поведението на другия ви засяга твърде много, трябва да потърсите помощ. Може да говорите с приятел, член на семейството или специалист по психично здраве за насоки.

Не забравяйте, че емоционалното благополучие и физическото и психическо здраве са от първостепенно значение. В крайна сметка важното е да се грижите за себе си в полза на пълноценен и щастлив живот, заобиколен от хора, които ви обичат.

Обградете се с хора, които ви ценят
Завистта е сложна и разрушителна емоция, която може да повлияе на междуличностните отношения и емоционалното благополучие. Обикновено произтича от сравнение и чувство за малоценност.

Завистливите хора имат поредица от поведения, които могат да бъдат вредни за човеците около тях: те се състезават и трупат заслуги, клеветят, клюкарстват, саботират или бойкотират процеси, критикуват и се наслаждават на провалите на другите и т.н.

Важно е да сте наясно с тези признаци и да установите здравословни граници, за да защитите собствения си интегритет. Освен това е важно да се обградите с хора, които ви подкрепят и искрено споделят вашите радости и скърби.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X