Напишете дума/думи за търсене

Уроците, които днешните млади родители могат да взаимстват от техните майки и бащи

Отглеждането на деца е напълно различно днес, отколкото преди няколко десетилетия. Но това не означава, че не може да използваме някои от успешните подходи на нашите собствени родители и да се насладим на техните предимства.

Добрите стари времена могат да допринесат много за отглеждането на децата ни в днешния бърз и технологичен свят.

Предлагаме ви списък от винтидж родителски практики, които са много полезни дори и сега.

1. Правеха живота ни простичък
Когато бяхме деца, не сме имали много материални неща, но бяхме щастливи, защото създадохме собствени забавления и приключения. Простите удоволствия от живота, които родителите ни доставяха, когато бяхме малки, като вкусна торта, приготвена от мама, или играчка, ръчно изработена от татко, означаваха света за нас.

Имахме прости семейни традиции - гледахме филми заедно, смеехме се, ядяхме пуканки и ни беше позволено да спим с приятели. Нашите рождени дни не бяха поредната модерна фантасмагория, а просто много деца, домашна торта, газирани напитки и много игри, но това ни донесе толкова много радост.

2. Прекарваха качествено време с нас
Да си признаем, ние живеем в невероятно натоварен свят и днес родителите се борят да намерят време за децата си между трудови и житейски задължения. Вярно е, че искате да спечелите повече пари, за да осигурите на детето си комфортен живот, но неща като време за игра, четене или просто да бъдете с малчугана са от решаващо значение за развитието на отношенията родител-дете.

Прекарването на качествено време като семейство е от голяма полза в създаването на спомени заедно. Едно време беше немислимо да се прескачат семейните вечери като ежедневен ритуал, където всички бихме говорили за деня, нуждите и чувствата си.

3. Беше ни позволено да изпитаме неуспех и разочарование

Всеки родител иска най-доброто за детето си, страхотен живот, изпълнен с радости и успех. Но това не означава, че трябва да го защитаваме, като непрекъснато скачаме, за да го спасим или да премахнем препятствията, за да улесним живота му. |
Нашите майки и татковци свършиха добра работа, като ни подготвиха за реалния свят.
Те ни позволяваха да пробваме, да се провалим, да почувстваме разочарованието и да се изправим пред естествените последици от нашите действия, защото това беше шанс за нас да растем и да се учим.

4. Доверяваха ни се
Повечето от нас имат спомени как ходихме сами на училище, как играехме навън с приятелите си до тъмно, как се катерихме по оградите или карахме колела с часове далеч от дома. Нашите родители ни отгледаха да бъдем независими възрастни и ни дадоха свобода, защото се довериха на способността ни да взимаме добри решения. Това е наистина важно за това как подготвяте детето си за бъдещето.

Ако сте прекалено защитни и свръхбдителни, може да превърнете детето си в по-малко отговорен и не толкова зрял млад човек.

5. Научиха ни на стойността на парите
В наши дни много тийнейджъри имат доста изкривено възприемане на парите, тъй като са много объркани относно фината граница между желания и нужди. В миналото нашите родители свършиха чудесна работа, като ни научиха на важността на парите и на това как да ги изразходваме отговорно. Те ни посъветваха как да спестяваме и как да управляваме бюджет.

Показвайки на вашето дете от малка възраст, че упоритата работа печели пари, вие му помагате да развие някои здравословни финансови навици, които ще продължат цял ​​живот.

6. Насърчаваха ни да играем навън
Имаше време, когато децата не виждаха домовете си на дневна светлина. Нашите майки и татковци ни дадоха свободата да играем навън, колкото искахме. Те ни даваха да хапнем, след като се върнахме вкъщи от училище, и след това отново ни изпращаха навън, докато стане време за вечеря.

Родителите ни знаеха, че времето извън вкъщи е толкова полезно и не искаха да пропуснем възможностите да си взаимодействаме с други деца, да се занимаваме с физически упражнения и да развием креативността си.

7. Имахме задължения вкъщи
Много от нас си спомнят, че сме работили, когато сме били малки. Родителите ни възпитаваха в извършването на основни домакински работи, а посланието беше, че по този начин сме полезни членове на семейството. Ние се грижихме за някои прости задачи като миене на чиниите, сервиране, почистване на тоалетната, оправяне на леглото или помощ в градината.

Чувствахме се полезни и заниманията ни накараха да се усещаме по-заземени, отговорни, организирани и ни помагаха да израснем като млади и независими възрастни личности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X