Напишете дума/думи за търсене

8 остарели и опасни идеи, които все още се опитваме да вкараме в главите на децата си

Всички искаме нашите деца да станат щастливи и успели хора. Затова ние използваме техники на възпитание, които вярваме, че ще ни помогнат да постигнем тази цел. Учим децата си да слушат възрастните и да се концентрират върху ученето, но дали някога ни е минавало през ума, че подобни уроци могат да донесат повече вреда, отколкото полза в бъдеще. Някои популярни и широко разпространени идеи от миналото вече не се възползват от по-младите поколения. И какво ще се случи след 10-20 години?

Съвременните проблеми изискват модерни решения. Затова ви представяме някои остарели схващания, които родителите трябва да спрат да налагат на децата си. Какво ще се случи, ако продължим да ги прилагаме?

1. "Детето ми ще получи само най-доброто"
Отглеждането на разглезено дете е лесна задача. Фредрик Нюман, американски доктор по медицина и директор на Центъра за лечение на тревожност и фобия, смята, че определящата характеристика на разглезеното дете е нежелание да признае желанията на други хора: „Детето иска това, което иска и когато иска.“

Когато родителите се отдадат на детето прекалено много, ставайки негови слуги. Като възрастен индивид такова дете се превръща в свой враг. Пристрастяването, липсата на отговорност и лошите социални умения, егоизмът и използването на околните за собствена изгода правят тези хора нещастни.

Най-добрият изход е да поставите граници, да
определите задълженията на детето, да обърнете внимание на неговите нрави и поведение и да не му позволявате да проявява неуважение към родителите или други хора. Също така ще бъде полезно да научите детето да цени труда и да му покажете стойността на парите. Например родителите могат да помогнат на детето си да намери първата си работа на непълно работно време.

2. "Винаги трябва да слушаш възрастните"
Родителите често мечтаят да накарат децата си винаги да ги слушат. Но те не осъзнават, че навикът постоянно да се подчиняват и да играят по правилата, може да бъде вреден за бъдещето на децата им. Психологът и автор на книгата „Спокойни родители, щастливи деца“, Лора Маркъм е сигурна, че послушните деца се превръщат в послушни възрастни.

Такива възрастни имат по-малко шансове да отстояват себе си и е по-вероятно да станат жертва на манипулатори и неверни хора. Те също могат просто да изпълняват поръчките, без да задават въпроси и да не носят отговорност за своите действия. Ето защо е важно да научите детето си да казва „не“ и да изразява своето мнение.

3. „Получаването на шестици в училище е добре, получаването на тройки е лошо."

Сигурният начин да накарате детето си да страда от безпокойство през целия си живот, е да наложи „синдром на отличник“. Най-доброто нещо, което всеки родител може да направи за децата си, е да обясни, че провалите не влияят по никакъв начин на отношенията помежду им и че малчуганът ще бъде чут и обичан във всеки случай.

Клиничният психолог д-р Стефани О’Лири вярва, че неуспехът може да бъде от полза за децата по няколко причини. Той ги учи да се справят с отрицателна ситуация, предоставя ценен житейски опит и ще помогне да се намерят решения на трудни ситуации в бъдеще, без да се страхуват от провал. Вероятно оттам идват всички онези истории за успешни среднисти и отличници, които не са готови за реалния живот. Първите са решени да преодолеят всички трудности и са готови за предизвикателството. Вторият тип деца са по-склонни да не се опитват, защото се страхуват от провал.

4. "Не се бий и не отвръщай"
Човек трябва да знае как да отстоява себе си. Ако родителите се опитат да набият в главата на детето си, че при никакви обстоятелства не могат да обидят друг човек, детето просто ще мълчи и ще страда от насилници, без да каже дума. То няма да може да оцелее в конкурентна среда в бъдеще.

Това обаче не може да бъде оправдание да научите дете да се бие с всеки човек, с когото има конфликт. И така, как трябва да се справя с хулиганите? Да влезе в битка с тях или просто да отстоява себе си вербално? Този въпрос беше широко обсъждан и психолозите стигнаха до извода, че детето трябва да знае, че има право да се защитава. И ако родителите учат децата си как да отстояват себе си, те ще им дадат цял ​​живот подарък.

5. „Трябва да се съсредоточиш върху ученето, а аз ще направя останалото вместо теб“

Родителите не трябва да казват на децата си да се съсредоточат върху една основна задача и да се опитват да решат останалите проблеми вместо тях. Всеки човек трябва да развие таланта на мултитаскинг, както и да може да поеме отговорност за всички сфери от живота си. Но тези умения често идват с опит, който едно дете няма да има, ако е отгледано с прекомерна грижа.

Става още по-лошо, когато родителите се опитват да защитят наследниците си от всичките им проблеми. Такива деца често действат инфантилно и безотговорно, когато пораснат.


6. „Трябва да отидеш да учиш в университет веднага след гимназията“

Ако детето не знае какво би искало да стане, когато порасне, е по-вероятно да избере опцията, предложена от родителите му. Такъв избор може да се превърне в голяма грешка и детето ще съжалява за това. За да избегнат това, родителите не трябва да оказват прекалено голям натиск върху тийнейджър и да му дават възможност да направи сам собствени планове за живота си.

Поради тази причина в много страни пубертетите се насърчават да направя почивка около година между завършването на училище и университета. През това време тийнейджърите могат да работят или да преминат някои курсове, но най-важното - да отделят време и да мислят за плановете си за бъдещето.

7. "Важни са само университетските дипломи"

Разбира се, висшето образование е важно, когато говорим за работни места като дизайнер на самолети или строителен инженер. Но това не означава, че ще има огромна разлика в заплатите. Това зависи от страната, стойността на конкретната професия на пазара на труда, университетската оценка и способностите на самите студенти. Например, докато лекарите са на челно място в списъка на работните места с най-висок доход в САЩ, в други страни ситуацията може да е съвсем различна.

Има и любопитна тенденция, когато в индустрии с високи заплати (като мода, ИТ и филмова продукция) висшето образование е по-малко важно от уменията и опита на човек. Ето защо има толкова много успешни бизнесмени, модели и актьори, които нямат висше образование.

8. "Други хора ще решат вместо нас"
Някои хора обичат да чакат, докато някой друг вземе решение за тях. И учат децата си да не се открояват, да не говорят твърде много и да не вършат работата на околните. Но какъв може да е резултатът от това? По-вероятно е такива деца да растат безразлични и няма да могат да изразяват или отстояват своите интереси.

Позицията „Няма нищо общо с мен“ не изглежда добре на никого. Много по-добре е да научите детето на нюансите на света, политическите и социалните системи, околната среда и красотата на природата. Колкото по-вдъхновени, страстни и осъзнати хора възпитаваме, толкова повече научни пробиви, социални проекти и екологични инициативи ще видим. Така светът има шанс да ще стане по-добро място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X