Напишете дума/думи за търсене

Ако тези 3 твърдения ви звучат познато, вие сте словесно малтретирани

Вербалното насилие никога не е равно на любов.
Тази статия е написана така, сякаш мъжете са насилниците, а жените са жертвите, което е вярно според изследванията през повечето време. Въпреки това, ако сте мъж, който е жертвата, или жена, която е извършителят, моля, просто разменете местоименията в главата си.

Лесно е да се разбере, че емоционалното и физическото насилие може да бъде травматично. Също така е лесно да се разбере, че тежкото словесно насилие (т.е. викане, наругаване) може да бъде травматично. Има обаче по-фини видове словесно насилие, които могат да бъдат също толкова травмиращи.

Насилникът може да ви малтретира вербално съзнателно или несъзнателно.

Основната цел на злоупотребата често е да се гарантира, че насилникът постига своето, че запазва контрола, избягва да бъде уязвимият или може да повярва, че е „прав".

Жертвата на насилието често е по-отстъпчивата от двете, опитвайки се да се адаптира и приспособи към ситуацията на връзката, за да я накара да работи.

Ето три изявления, които често се чуват от жертви на фино вербално насилие:
1. "Не знам, може би той е прав. Може би в мен е грешката."
2. „Винаги се чувствам сякаш ходя по черупки около него."
3. "Винаги се чувствам така, сякаш аз съм ненормалната."

Имам познат семеен терапевт, който веднъж и разказа историята на една конкретна двойка, която се състояла от много емоционална жена и много потиснат, но успял мъж. Тя изразила някои много значими чувства относно някои реални проблеми във връзката по време на сесията. Той отклонявал важните й изявления и отправял някои оплаквания за нея, които също били верни.

Жената се развълнувала още повече, защото партньорът й не я слушал и тогава той споделил, че тази нейна емоционалност го е накарала да мисли за развод. В този момент мъжът погледнал терапевта и казал: "Виждате ли лудия човек, с когото живея?", а специалистът отговорил: „Да, виждам и „лудия човек", с когото тя живее."

С две думи, това била интересна сесия, която продължила с надеждата, че тази фина словесна обида (била фина, докато мъжът не нарекъл жената луда) ще бъде разпозната от него като провокативна и неприемлива.

На вербалния насилник му е трудно да асимилира недостатъците си. Жертвата често поема твърде много отговорност за проблемите във връзката. Ако разпознаете себе си като жертва или извършител на фино вербално насилие, направете си голяма услуга и потърсете професионална помощ.

Финото словесно насилие може да лиши и двамата партньори от здрава и стабилна връзка. То подкопава емоционалното и физическо здраве на всеки човек, особено на жертвата. Може да предизвика стари рани и да лиши участващите от здраво самочувствие.

Ниското самочувствие може да повлияе на това как хората са в другите си взаимоотношения и може да намали шансовете за кариера и финансов успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X