Напишете дума/думи за търсене

8 древни езически практики, които все още правим несъзнателно

Знаете ли, че някои от обичаите, които изпълнявате толкова религиозно, всъщност са древни езически практики?

В огромния гоблен на човешката история нашите културни практики са изтъкани с нишки, които достигат до аналите на времето. Много от нашите ежедневни ритуали и традиции водят корените си до древни цивилизации, а някои проследяват произхода си до езическите обичаи, които са се запазили през вековете, често без нашето съзнание.

Но преди да се задълбочим в някои езически традиции, които все още следваме, нека изясним какво е езичество. Не е ли това култ към почитане на дявола и принасяне на човешки жертви, както е описано в някои популярни филми на ужасите?
Не, не е!

Езичеството е разнообразен общ термин, обхващащ набор от духовни и религиозни вярвания, които обикновено са извън основните световни религии. Вкоренено в древни традиции и ориентирани към природата практики, езичеството често включва почит към Земята, циклите на природата и различни божества.

Въпреки че им липсва единствена, организирана структура, езическите системи от вярвания могат да включват магьосничество, друидизъм и различни форми на политеизъм. Тази древна духовна система признава както божественото женско, така и мъжкото начало като източник на енергия, празнува взаимосвързаността на всички живи същества, насърчава чувството за хармония между човека и природата и разчита на ритуални практики, за да прояви (използвайки намерение, заклинания и т.н.) желания.


В тази статия ще разгледаме практики, които продължават да съществуват в съвременния ни живот, с неясен езически произход.

Кои езически традиции са се превърнали в културна норма, които извършваме несъзнателно?

1. Езически вярвания
Животът ни често е осеян със суеверия и вярвания, които ръководят нашите действия и решения. Счупването на огледало или кръстосването на палци за късмет са езически вярвания с древни корени. В Древен Рим се е смятало, че счупването на огледало разбива душата на човека, докато кръстосването на пръстите символизира правенето на кръст за прогонване на злите духове.

2. Обичаят за духане на свещи
Духането на свещи на торта за рожден ден може да е вековна традиция в много тържества, но се корени във вярвания, които са толкова стари, колкото и обичайните. Гърците се считат за първоначалните изобретатели на тази традиция, при която кръгли сладкиши са били предлагани на Артемида (богинята на Луната) със запалени свещи върху тях. Трепкащите свещи представляват светещата Луна и се предполага, че издухването им би изпратило желания и молитви до небето. Този ритуал в крайна сметка се налага и се превръща в добре позната практика, като повечето хора си пожелават нещо, преди да духнат свещичките върху тортата.

3. Коледна украса
Любопитни ли сте да научите шокиращия езически произход на Коледа? Зимното слънцестоене за много древни култури означава триумф на светлината или живота над тъмнината или смъртта. Християнството придобива и приспособява различни древни практики, докато се разпространява, свързвайки деня на раждането на Иисус Христос със слънцестоенето. В съвременните времена много домове имат украсена коледна елха, покрита със светлини и орнаменти. В езическата култура вечнозелени дървета като бор, смърч, ела са символизирали живота, устойчивостта и несломимия дух на природата през суровите зимни месеци. Вечнозелени клони и венци били използвани, за да символизират надеждата или обещанието за обновление точно когато светът се променя от тъмна зима в предстоящата светлина на пролетта. Днес този обичай се вписва гладко в съвременните празници, особено по време на коледния период, когато вечнозелените дървета са облечени със светлини, сърма и орнаменти.

4. Подаряване
Актът на раздаване на подаръци е дълбоко вкоренен в човешката цивилизация и често води началото си от древните обичаи, свързани с езическите празници. През декември римляните участвали във фестивала, наречен Сатурналии, който основно се характеризира с размяна на подаръци. Смятало се, че носи просперитет наред с други неща. Тази идея е отразена и от християнската традиция, когато тримата мъдреци поднасят подаръци на бебето Иисус. Днес даряването на подаръци се простира отвъд религиозните или културните различия и се е превърнало във върховен израз на любов, признателност или празнуване по време на различни поводи.

5. Празнуване на любовта
На 1 май Белтейн отбелязва началото на лятото и това е било време за празнуване, любов и плодородие сред древните келти. По време на този фестивал хората танцували около стълб, което по същество било символ на преплитането на мъжка и женска енергия. Някои елементи от символиката на плодородието, свързани с Белтейн, намират израз в съвременните времена чрез празненствата на Свети Валентин. Неговите връзки с плодородието и любовта продължават да съществуват в този смисъл. Размяната на цветя, както се практикува от викторианската епоха, и нейният акцент върху романтичните актове могат да се разглеждат като съвременни рецидиви на празнуването на любовта на Белтейн.

6. Празнуване на благодарността
Мабон, езически фестивал, отбелязващ есенното равноденствие около 21 септември, е време на баланс, когато денят и нощта са с еднаква продължителност. Наречен на уелския бог Мабон ап Модрон, това е празник на реколтата и време за благодарност за изобилието на сезона. Подобни теми резонират в американския празник Деня на благодарността, който води началото си от празник от 1621 г., споделен от поклонници и индианци. И Мабон, и Денят на благодарността включват изразяване на благодарност за изобилната реколта и даровете на Земята и са акт на събиране с близки.

7. Великден и пролетен фестивал
Великден, християнски празник в чест на възкресението на Иисус Христос, включва различни обичаи с езически произход. Великденският заек, обичан символ на плодородието и новия живот, произхожда от германското езичество. Яйцата, представляващи прераждане и обновление, са били използвани в езическите пролетни фестивали много преди да станат неразделна част от празненствата на Великден.

8. Актът на маскирането
Хелоуин, какъвто го познаваме днес, с костюми, трикове или лакомства и страшни истории, започва като келтски фестивал, наречен Самхайн. Според древните келтски вярвания именно през тази нощ живите и мъртвите били разделени само с тънка линия и заради това духовете се разхождали свободно. Езичниците се маскирали, за да заблуждават и избягват злите духове. Оттук възниква тази традиция за носене на костюми.

Разглеждайки нашите културни практики, докато се движим напред, става ясно, че много от тях съдържат езически влияния и са свързани с езически фестивали. Тези дългогодишни духовни обичаи, спазвани през различни епохи, все още играят жизненоважна роля в живота ни, въпреки че повечето хора не признават своите езически корени.

Какъв е смисълът зад езическите ритуали?

Езическите ритуали са насочени към празнуване на взаимосвързаността на всички живи същества, насърчаване на чувството за хармония между човечеството и природата и разчитане на ритуални практики за проявяване на желанията.

Какво представляват езическите вярвания?

Езичниците вярват, че животът е празнуване, а не грях и страдание. Езичеството почита акта на размножаване като символ на Божествения съюз. Те се покланят на много богове и богини и признават силата на природата и собствените си намерения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X