Напишете дума/думи за търсене

Какво причинява липсата на сън?

В продължение на десетилетия широко приетата идея, че човек се нуждае от 8 часа сън всяка нощ, беше широкоприета от почти всички нас. Наистина ли е необходимо на всички обаче? И достатъчни ли са 8 часа сън? Отговорът е... зависи.

Въпреки че 8 часа сън обикновено се считат за добро начало за повечето възрастни индивиди, количеството сън, необходимо на отделните хора, обикновено варира от човек на човек. Докато някои хора могат да функционират и да работят оптимално с по-малко сън, на други им трябва повече сън, за да работят ефективно през деня.

Множество фактори, като възраст, генетика, медицинско състояние, здраве и начин на живот, също могат да играят важна роля при определянето каква трябва да бъде идеалната продължителност на съня за някого.

Достатъчни ли са 8 часа сън?

За да разберете вашата идеална продължителност на съня, слушайте тялото си. Това е най-простият отговор. Следете как се чувствате след различна продължителност на съня. Ако откриете, че многократно се борите с умора през деня, дефицит на вниманието или промени в настроението, тогава може да се наложи да коригирате съответно часовете си, прекарани в сън. Трябва също така да запомните, че многократното получаване на по-малко от препоръчаното количество сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Хроничното по-малко от достатъчно сън е свързано с повишен риск от
- затлъстяване
- диабет
- сърдечносъдови заболявания
- нарушена когнитивна функция
- отслабена имунна система
- инсулинова резистентност
- хипертония
- обструктивна сънна апнея
- депресия
- безпокойство

Ето защо е важно да имаме достатъчно сън, за да поддържаме добро здраве и да функционираме оптимално. С нашия сложен живот често може да изпитваме натиск да коригираме продължителността на съня си, за да отговорим на всички изисквания на деня. Трябва обаче да дадем приоритет на съня и да си осигуряваме поне 7-8 часа необезпокояван сън всяка нощ.

Въпреки това има много фактори, които допринасят за липсата на сън в съвременния модерен свят. Ето някои от тях.

1. Избор на начин на живот
Нездравословни навици като пиене на твърде много кофеин, нередовни модели на сън и прекомерно стимулиране от електронни устройства и социални медии могат да нарушат естествените ритми на тялото. Това може да затрудни заспиването или задържането на съня.

2. Стрес и безпокойство
Постоянното безпокойство за реални или предполагаеми проблеми, свързания с работата стрес и лични проблеми, може да ни затрудни да отпуснем ума си и да постигнем спокоен сън.

3. Медицински състояния
Някои медицински състояния като сънна апнея, безсъние, синдром на неспокойните крака и хронична болка могат значително да повлияят негативно на качеството на съня, което води до неадекватна почивка.

4. Фактори на околната среда
Шумът, неприятните температури или неудобният матрак или възглавница могат да нарушат съня ви, като ви накарат да пропуснете етапите на дълбок сън.

В случай че не може да спите 8 часа всяка нощ, трябва да се съсредоточите върху подобряването на качеството на съня си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X