Напишете дума/думи за търсене

Ако спите лошо, вероятно правите и това лошо

Случвало ли ви се е да имате безсънна нощ и сутрин да се събуждате с желание за нещо сладко? Не сте единствени.
Според последните изследвания, лошият сън влошава качеството на нашата диета.

Безсънието не само спира всички следи от енергия, но също така ни кара да се храним импулсивно и нездравословно.
Лишаването от сън може да повлияе на апетита и избора на храна.

Ако спите лошо, вашата диета се променя
Данните показват, че хората с хронични проблеми с добрия сън са изложени на по-висок риск от наднормено тегло. Това е така, защото, ако спите лошо, вашата диета варира до степен да промени регулацията на вашите хормони. Освен това учените са открили, че дори се появяват промени в мозъчната функция.

Истината е, че връзката между храната и съня очевидно е двупосочна. Това, което ядете, може да повлияе на качеството на съня ви, както например обилните и пикантни вечери и стимулиращите напитки.


Липса на сън и намален лептин
Лептинът е хормон, отговорен за регулирането на приема на храна. Той прави това, като изпраща сигнал до мозъка, който го информира, че вече сте получили достатъчно енергия.
Благодарение на този елемент успявате да се почувствате сити и да спрете да ядете. Но какво би се случило, ако този хормон не присъства в адекватни нива в тялото?

Точно това се случва, ако спите лошо. Проучване, проведено от университета на префектура Кумамото (Япония), установи, че липсата на сън понижава нивата на лептин и повишава нивата на грелин – хормон, който стимулира чувството на глад.

Следователно, ако не спите в продължение на седмици, се чувствате по-гладни. Освен това отнема повече време, за да се почувствате сити. Това се случва, защото мозъкът има нужда да спите дълбоко, за да изпълнява задачите си за пречистване и хормонално регулиране. Ако спите само три до пет часа, той няма да може да свърши работата си.
Изследванията твърдят, че когато подрастващите спят шест часа и половина на нощ (вместо девет и половина), те избират по-висока консумация на добавени захари и въглехидрати.

Въглехидрати и захар
Ако спите лошо, не само ви отнема повече време, за да се почувствате сити, но и хранителните ви предпочитания също се променят.

В проучване, публикувано в списание Sleep, ръководено от д-р Кара Макрей Дурачио се твърди, че късното лягане кара тийнейджърите да развият нездравословни хранителни навици. Те изпитват по-интензивна нужда да консумират храни с по-висок гликемичен товар.

Изследването е категорично, че малкото спане кара мозъка да изпитва дефицит на глюкоза и ни подтиква да си я набавим. Спането по-малко от седем часа е достатъчно, за да се откажем от храни като плодове и зеленчуци и да се насочим към въглехидрати, сладкиши.

Лишаването от сън или простият факт, че спите по-малко от осем часа на нощ, има последствия за мозъка.
Ако спите лошо, всичко в ежедневието ви ще се обърка. Затова се уверете, че се отнасяте към съня си с уважението и важността, които заслужава. Подобрете навиците си и се уверете, че вашата нощна почивка е свещена. Само по този начин ще позволите на мозъка си да изпълнява задачите си.

В крайна сметка сънят, както е казал Софокъл, е единственото ефективно лекарство за всичко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X