Напишете дума/думи за търсене

Small talk, или изкуството да водим непринуден разговор

Стискате здраво чашата за вино като удавник спасителна сламка. Отчаяно претърсвате мозъка си, за се сетите за нещо интересно, което да ви спаси от неловкото мълчание. Пускате притеснителна усмивка при всеки срещнат поглед на непознат. И завистлив поглед към дамата, влязла преди малко и само за няколко минути с лекота успяла да размени по няколко думи с всички. Познато ли ви е това чувство? За да не изпадате в неудобни ситуации, трябва да умеете да водите непринуден разговор - small talk. Това съвсем не толкова сложно. Трябва само да познавате правилата.

Дали сте на рожден ден, на коктейл, на служебно парти или прием, на откриване на изложба или просто с други хора в асансьора, притесненията да започнете разговор най-често идват от твърде високите изисквания, които си поставяте.

Запомнете - никой не очаква от вас задълбочени познания в областта на науката, политиката или изкуството. Обикновено хората се събират за да се забавляват и да разнообразят сивото ежедневие, а не да решават световни проблеми. И съвсем не за да ги впечатлите вие с интелекта си.

Замислете се само - колко време можете да изтраете някого, влязъл в ролята на капацитет по изкуството, който ви разнищва еклектиката на сецесиона? Няма ли само след две минути да потърсите благовидно извинение се отправите към тоалетната?

Подходящи теми за непринуден разговор за тези, които не предполагат да познавате отдавна партньора и между вас вече да има изградено доверие, твърдят вещите в областта на добрия тон. Те прeпоръчват да се избягват хлъзгавите и сложни теми. Първата стъпка е да се представите на тези, които не познавате. Не се притеснявайте, усмихнете се мило и се приближете с въпроса:"От къде познавате домакините?", или:"За първи път ли сте тук"? Тези въпроси може да ви се струват банални, те обаче винаги предполагат отговор.
След това ще обясните вие защо сте тук и ще използвате случая да се представите. След като се познавате, вече е по-лесно. Трябва само да покажете интерес към околните, умерена доза любопитство и ведро настроение, защото никой не иска да разговаря с отегчени и нацупени хора, и да знаете кои теми са подходящи за неангажиращи разговори.

Първата тема може да изникне още при самото запознаване:" А, състудентка сте на домакинята. Кой университет сте завършили? А аз....." Или от обстановката:"Картината на стената отсреща ми прилича на Васил Стоилов? Дали на истина е той? А вие видахте ли юбилейната му изложба?..." Или:"Хапките със сьомга и хайвер са подредени много изискано..." Ако почувствате, че събеседниците не искат да коментират кухнята или бюфета, послужете си с общи теми като:
- киното: "Гледахте ли новия филм с Том Круз? Виртуозен шофьор е..."
- работата: "Работя в офиса на еди-коя-си-компания и оттам познавам домакинята...Но мисля да се отдам на нещо по-творческо.."
- последния отпуск: "Това лято бяхме в Турция. Беше много интересно, но ме влече Северът. Само че няма много желаещи да ме придружат в тази посока...Вие къде почивахте?"


Други подходящи теми са:

- градът, страната и квартала, в които живеете
- домашните любимци и животните въобще
- професия, кариера, обучение, специализации
- хоби, свободно време, спорт
- почивка, пътешествия

Най-важното е да откриете общи интереси и да усетите на кои места можете да задълбочите разговора. Заплашва ли разговорът да "угасне", изчакайте няколко секунди. Обикновено отсрещната страна го подема отново. Ако това не стане, задайте въпрос.

Теми табу за разговор при запознаване:
- политика
- религия
- болести
- критика на домакините и присъстващите
- любовни афери и семейни проблеми
- пари

Разбира се, всяко табу си има изключения. На партийни срещи на съмишленици се говори за политика. Пазете се обаче от двусмислени изказвания. Семейните и финансови проблеми могат да бъдат тема на разговор, ако срещу вас има специалист, чието мнение искате да чуете. Интуицията трябва да ви подскаже докъде можете да задълбаете в темата.

За да бъдете желан събеседник:
1. Не се старайте да блеснете с интелект или информираност на всяка цена.
2. Не налагайте собственото си мнение. Никой не харесва тези, които се изживяват като "последна инстанция".
3. Не жестикулирайте разпалено. Театралниченето, превземките и истеричния смях правят впечатление, но не добро.
4. Не разказвайте стари вицове. Рискувате да станете досадна.
5. Не подлагайте събеседника си на разпит. Не задълбавайте с въпросите в стремежа си да измъкнете нужна ви информация. Забелязва се и така убивате разговора.
6. Обръщайте се към събеседниците по име. Новите ви познати ще останат очаровани. Това, че сте запомнили името им, означава за тях, че са ви направили добро впечатление. Личният елемент прави всеки непринуден разговор по-сърдечен.
7. Научете се да изслушвате. За да има разговор, проявявайте търпение, дори когато темата не е точно тази, която ви интересува. Не се опитвайте да я смените, ако другите я поддържат. Просто се оттеглете.
8. Покажете, че сте човек, който мисли положително. Не злословете по ничии адрес. Ако не можете да изразите възхищение, по добре замълчете.

Основно правило - ако на въпроса ви два пъти отговорят едносрично с "да" или "не", не опитвайте трети път. Разговор няма да се получи. И не търсете вината в себе си. Просто сте попаднала на лош събеседник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X