Напишете дума/думи за търсене

6 идеи за завръщане след ваканция без стрес

Тежък работен график, приготовления за училище за децата, есенно почистване на къщата, планиране на занимания за новия сезон, стягане на гардероба. Завръщането след лятната ваканция може да се окаже повече от стресово. Затова бъдете подготвени!

Запазете нещо от ваканционния ритъм

Не се хвърляйте веднага в 12 часов работен ден. Позволете си по нещо, което да ви напомня за почивката – басейн веднъж седмично, разходка сред природата, вечеря навън. Казвате си, че не можете да си го позволите. Според психолозите прекаленото отдаване на работата, говори за развиване на емоционална зависимост от нея. Специалистите твърдят, че много от нас работят повече отколкото е необходимо и то не от чисто финансови причини, а защото именно в работата намират удовлетворението, което им липсва иначе. Само че прекаленият стрес разболява. Затова още от сега си направете работен график и всеки ден отделяйте поне по половин час за разтоварващи занимания.

Оставете перфекционизма в куфара

Според френско проучване в 63% от случаите стресът при жените се дължи най-вече на собствения им перфекционизъм. Така че просто занижете критериите пред себе си. Завръщането от ваканцията е идеалният момент за това. Не е нужно и домът ви да блести, и в работата да сте изрядни, и да водите детето на три различни занимания след училище, и да сте част от родителския съвет, и да садите цветя. Изберете си приоритети от задачите, които са важни за вас и след това запълнете графика си само с допълнителни занимания, които ви помагат да се разтоварвате. Следвайте новият ритъм поне месец след като сте се прибрали от почивка, а защо не – го превърнете и в свой постоянен ритъм.

Слушайте собствения си биоритъм

След завръщане от почивка, тялото ви сякаш не ви слуша - следобед ви се спи, вечер никак не ви се работи. Не се борете с това, а го използвайте, защото всъщност това е естественият ни биоритъм. Ние не сме създадени, за да работим денонощно. Според биолозите часовете, в които сме най-способни да вършим задачи, са между 9 и 12 и половина, и между 16 и 18 часа. Тогава се наблюдава пик от енергия. Ясно е, че не може да си поспивате на работа следобед, но поне така си разпределете задачите, че най-важните да са или сутринта или след 16 часа. Към два часа си позволете кратка почивка – но не с кафе и цигари, а с разходка или, ако не можете да напускате работното си място – с релаксираща музика.

Заемете се със спорт

Дори и да не сте от спортуващите или ако пък сте от тези, които генерално са зарязали активностите през лятото, сега е моментът да действате. Спортът е едно от най-мощните оръжия срещу стреса, знаете го, затова вече го приложете и на практика. Йога, плуване, колоездене - изберете си нещо, което ви е приятно, което се практикува близо до вас и задължително си купете предплатена карта, за да не се откажете после. Ако нямате време да ходите някъде, потърсете в интернет възможности за спортуващи групи он-лайн. Инструктор ви предоставя програма с упражнения, която изпълнявате у дома си, а след това споделяте опита си в групи в социалните мрежи.

Време е за артистични дейности

През 2011 г. японско изследване доказа, че артистичните занимания намаляват значително нивото на кортизола – хормонът на стреса. Според него най-успокояващото занимание е свиренето на пиано. Цитирани са също плетенето, рисуването и работата с глина, за които е установено, че намаляват кръвното налягане и сърдечния ритъм. Според специалистите механичните повтарящи се движения създават ефект в мозъка като при медитация.

Изградете си сутрешен ритуал

Според специалистите основният стрес за човек е именно сутрин, когато се осъществява рязко преминаване от ритъма на спокойния сън към забързаното ежедневие. В този ред на мисли всяка една сутрин е като завръщане на работа след отпуска. Именно затова сутрините са от изключително значение. Вместо за скачате от леглото и да се наливате с кафе, нервно мислейки за всички задачи, които ви чакат, е най-добре да си изградите ритуал за преминаване от единия в другия ритъм. Кратка гимнастика, слушане на успокояваща музика, приятен душ… Дори галенето на домашен любимец може да ни донесе това успокоение, от което имаме нужда още в началото на деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X