Напишете дума/думи за търсене

Разминаването в отношенията - той е човек на живота, а аз – сама и изтощена

"Танци, винце, каки", е определението на едно момченце за живота на бохемите и е на прав път. Този тип хора обичат качествените питиета, шумните компании, веселите истории. Те често са "над нещата", но ако партньорът ни е такъв човек понякога имаме нужда от това той да е "в нещата", които касаят семейството и бита. Трудно ли се споделя живота с бохем и той отговорен родители ли е, попитах Валентина Милчева, клиничен психолог, психотерапевт и психодрама консултант.

Трудно контролира моментните си желания

"Представям си, че сигурно не е трудно да се влюбиш в бохем именно заради тази загадъчност, която носи, и способността му да завладява интереса на другите, но сигурно не е така лесно да живееш с него", казва психологът Валентина Милчева. И обяснява, че бохемите са спонтанни, с творческа енергия, креативни, енергични, естети, с усещане за лекота и радост в живота. Но понякога изпитват трудност да спазват правила, да общуват с авторитети, да се адаптират към изискванията на средата. Някои са с по-безотговорно отношение и им е трудничко да контролират моментните си желания и импулси. А тъй като и в работата и в семейството понякога е нужно да спазваме дисциплина и да бъдем отговорни, може да се появи проблем. Но има и хора с бохемски стил на живот с ясен усет за границите и правилата, законите и нормите на обществото, които са в баланс. И към него трябва да се стремим.

Защо партньорът страда

Този, който не е бохемът у дома, може в един момент, да се почувства ощетен, незачетен, че трябва да върши всичко вкъщи, да се занимава с дребните неща от бита. Може да има нужда от повече уют и интимност и естествено да възникват конфликти. Да приемем, че бохемът е човек, който предпочита приятелите, забавленията, бързо губи интерес към нещо, което има склонност да се превърне в рутина, предпочита да е по момчешки или момичешки прекрасен, отколкото да се държи като зрял възрастен. Той е забавен в хубавите моменти, но не може да приеме тежките, нито скучните. На него не може да се разчита, още по-малко на неговите настроения и желания. Съвсем нормално е, че с такъв човек се живее трудно. Конфликтите буквално дебнат зад вратата. Това важи и за всички, които отказват да пораснат или имат трудност да се обвържат.

Невъзпитани ли остават неговите деца

„Важно е родителите да предоставят свобода на децата, да изградят емоционална връзка с тях, но и да създадат йерархична структура и правила в семейството. Това, че родителите са хора на изкуството не предполага, че няма да изградят добра среда за развитие на малките. Напротив, могат да ги насърчат да са спонтанни, да откриват и отстояват нещата, които са важни за тях, да са любопитни към живота, към новото и да имат жизнен заряд, което е важно за интелектуалното им и психическо развитие”, обяснява психологът. Оказва се, че деца на родители, които се уповават единствено на правилата и сигурността, може да се плашат да изпробват и по този начин биха могли да не разгърнат изцяло своя потенциал. А що се отнася до малките, които често са прехвърляни между баби и роднини, защото родителите са на парти или пътуват, това не е полезно за тях.

„Честата смяна на средата може да създаде у тях усещане за несигурност, а е важно да развият усещането, че светът е безопасно място, че могат да имат доверие на другия, за да може после да пожелаят да изследват всичко онова, което е отвъд сигурността на дома”, казва Валентина Милчева.

Важно

Когато искаме бохем да свърши някаква работа у дома или нещо ни притеснява в поведението му, е важно да говорим с него открито. Въздействието чрез манипулация може да създаде други, не по-малки проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X