Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню за здрави нерви

Ако напрежението и стресът са станали ваш постоянен спътник в ежедневието, не бързайте да тичате към аптеката. Ще постигнете по-добри резултати, ако за седмица внесете леки корекции в режима си на хранене. Лекарите обясняват, че има продукти, които са способни ефективно да успокоят нервите и да ни избавят от негативните ефекти на стресовите ситуации. След едноседмичното меню може редовно да ги включвате в хранителния си режим за благотворно влияние на нервната система. Подправяйте всички ястия с розмарин, босилек, копър, чили и майорана, които повишават настроението. И не забравяйте за движението – всеки спорт принася безценна полза за нервите ви.

Ден 1

Закуска: чаша какао (съдържа уникален алкалоид, наречен теобромин – спомага за възстановяване на силите; и магнезий – полезен за концентрация на вниманието, понижава умората и раздразнителността); купичка овесени ядки с половин кофичка кисело мляко (зарежда с енергия и подобрява храносмилането).

Обяд: 200 г пилешко месо на скара (богато на протеини – естествен антидепресант) и голяма купа зелена салата (съдържа витамин В – недостигът му води до депресия и нервни разстройства).

Вечеря: картофи на фурна (съдържат голямо количество протеини и въглехидрати – лекуват главоболието от стрес, нормализират сърдечния ритъм); чаша чай от маточина (има успокояващо действие).

Ден 2

Закуска: 2 банана (богати на витамин Е и РР, магнезий, йод, спомагат за активно изработване на хормона на щастието серотонин, намаляват раздразнителността), чаша какао, 20 сурови ядки по избор (съдържат фосфор, сяра, селен, магнезий – повишават концентрацията на вниманието).

Обяд: салата от цвекло (съдържа витамин С и витамини от групата В, калий и магнезий, влияе положително върху работата на главния мозък, подпомага концентрацията); порция ориз (стимулира изработването на серотонин).

Вечеря: печена на скара морска риба (съдържа омега-3, избавя от депресивни състояния, нормализира дейността на нервната система); салата от домати (източник на серотонин).

Ден 3

Закуска: купичка елда (съдържа фосфор, мед, витамини от групата В – подобрява настроението, успокоява нервите, нормализира дейността на стомаха), чаша чай от жълт кантарион (антидепресивно действие).

Обяд: порция боб (съдържа цинк, витамин Н и фосфор – идеално се справя с депресивните състояния), купа зелена салата.

Вечеря: салата от червено цвекло и моркови, 2 филийки пълнозърнест хляб (съдържа скорбяла – успокоява нервите).

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X