Напишете дума/думи за търсене

Да постим и отслабваме вкусно с модерните днес храни

Мислите, че за да спазвате православните пости, трябва да се върнете далече назад във времето, към рецептите на бабите ни? Подобна крачка към „вчера” определено действа благотворно и пречистващо, а ние ви предлагаме да й добавите щипка съвременен колорит с най-актуалните в момента храни.

Киноа
Позната е като „царицата на зърнените култури” и наистина има защо: съдържа много протеини, витамини от групата В и Е, цинк, желязо, магнезий, фосфор, а също фибри и всичките осем незаменими за организма ни аминокиселини. Действа благоприятно на стомаха и хармонизира метаболизма. Според някои е близка до спанака и цвеклото, а консумацията й е изключително полезна при проблеми със сърдечносъдовата система и кожата. Може да се консумира сурова (предварително накисната във вода за няколко часа) или варена. Има лек, неутрален вкус и е идеална за салати.

Нахут
Подобен е на боба и се приготвя по същия начин. Италианците го добавят към предястията си, във Филипините пък го поднасят като десерт, като напояват зрънцата със сладък сироп. Нахутът е идеален заместител на месото по време на постите, съдържа безценната фолиева киселина, фибри, магнезий и желязо. Според лекарите е ефикасен за понижаване на холестерола и срещу високо кръвно налягане.

Елда
Тя е още един достоен заместител на месото, тъй като съдържа доста желязо, а също полезни влакнини, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, витамини от групата В, минерали. Полезна е при заболявания на черния дроб и сърцето, извежда токсините и холестерола от кръвта. Препоръчва се за засилване на имунната система и подобряване на зрението. Може да се консумира като мюсли за закуска (но предварително накисната във вода от вечерта), в зеленчукови салати или във вид на брашно (смляна) за поръсване на различни ястия.

Гуарана


Тя е алтернативен източник на кофеина и освен, че се използва в продукти за отслабване, има куп благотворни ефекти върху здравето. Гуарановият прах може да се приготви като чай, запарка или добавка към сокове и вода. Понижава апетита и има диуретично действие, което е с лечебен ефект. Тонизира и стимулира мозъка, потиска чувството на умора, разгражда мазнините в организма и действа добре при храносмилателни проблеми. Не се препоръчва на бременни, деца и кърмачки. Добре е да знаете, че си взаимодейства с антидепресанти, седативи, упойки и противъсъсирващи лекарства, като променя лечебният им ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X