Напишете дума/думи за търсене

Прекалената чистота е опасна

Майките се стремят домът им да е идеално чист, особено когато имат дете. Но според учените това е вредно. От една страна, защото не се стимулира имунната система на малчугана, а от друга – защото почистващите препарати често съдържат токсични съставки.

Редовното почистване с белина на различни повърхности в дома може да предизвика дихателни проблеми при най-малките, алармират учени. Изследването е публикувано в списание Occupational and environmental medicine и обхваща близо 10 хиляди деца във възраст между 6 и 12 години от няколко страни.

По време на изследването учените са установили, че при децата, в чиито семейства поне веднъж седмично се използва белина за почистване, се увеличава с 35% рискът от развитие на ангина и с 20% рискът от дихателни проблеми. Прекаленото почистване с този препарат обаче може да предизвика и проблеми с кожата, очите, както и да отключи алергични кризи.

Според специалистите белината е един от най-дразнещите препарати, използвани при почистване, и е добре тя да се избягва особено когато в дома има деца. Затова и учените препоръчват тя да бъде изключена като компонент за дезинфекция в детските заведения и училища.

Хлорът отдавна е заподозрян като изключително вреден за здравето не само на подрастващите. Някои специалисти алармират, че предизвиква алергични реакции, екзема, дразнене на очите, астматични пристъпи и кожни проблеми, а при поглъщане може да доведе до отравяне.

Трениране на имунната система

Учените подчертават, че, от една страна, излагането на детския организъм на различни микроорганизми всъщност развива и подсилва имунната система на малчуганите. Именно животът в прекалено стерилна среда се смята за „изнежващ“ организма и отключващ алергии при най-малкия дразнител.
Освен това специалистите напомнят, че много от съставките в почистващите препарати са силно токсични особено за децата. По данни на Американската академия по алергии, астма и имунология все по-широкото разпространение на астмата се дължи на масовата употреба на прекалено силни препарати за дезинфекция, съдържащи хлор и амониев хидроксид.

Резистентност към антибиотици

В почистващите препарати се съдържа и триклозан със силни антибактериални свойства, който е признат за един от най-токсичните химикали в света. Той трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворим и свободно преминава през клетъчните мембрани. Широката употреба на триклозан може да провокира срив в имунната система, проблеми с храносмилането, резистентност към антибиотици. Според ново изследване тази съставка може да предизвика дори сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Сред най-опасните продукти в дома са тези, които се пръскат, защото вредните съставки от тях едновременно атакуват кожата и дихателните пътища. А съдържащият се в тях формалдехид може да причини сърбеж и изгаряне на кожата, дразнене в гърлото, очите и белите дробове, алергии, ендокринни смущения и имунологични проблеми.

Бабини рецепти

Друга рискова съставка е диоксинът, съдържащ се в множество почистващи и перилни препарати. Доказано е, че отслабва съпротивителните сили на организма и води до смущения в нервната система.

Специалистите препоръчват на родителите винаги да предпочитат почистващи средства, които не съдържат фталати, формалдехид, диоксин, триклозан, хлор, парабени, фосфати.

Затова вечните бабини рецепти се оказват по-безопасни. Почистването със сода, оцет, лимонтузу отново е на мода най-вече защото се счита за напълно безопасно за здравето на децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X