Напишете дума/думи за търсене

9 правила за отслабване през есента

След края на отпуската прибираме в гардероба банският костюм и вадим топлите дрехи. С настъпването на студените дни ни се иска да се сгушим под одеялото и да се „сгреем“ с шоколад и сладкиши. Както капак на всичко, нямаме особено желание за движение. Резултатът често не е в полза на обиколката на талията. Има няколко полезни навика, които ще ви помогнат да не трупате килограми през есента и зимата.

Спете с един час повече

Именно от това има нужда организмът ви при съкратената порция дневна светлина – а не от храна, с която обикновено се опитваме да компенсираме умората и апатията. Само един час сън повече в денонощието ще ви помогне да се чувствате значително по-добре физически.

Плодове и зеленчуци

Все още на пазара има много сезонни плодове и зеленчуци. Използвайте ги за приготвяне на шарени салати и ястия – освен всичко друго, това е чудесен начин да се позабавлявате в кухнята.

Яжте въглехидрати

През есента не бива да се отказвате напълно от въглехидратите. Непременно включвайте редовно в дневното си меню зърнени храни – просо, елда, кафяв ориз.

Яжте месо

Поне два пъти седмично хапвайте месо, тъй като в него се съдържа необходимият на организма ни витамин В12, който подобрява обмяната на веществата.

Консумирайте топли ястия

Тялото ни има нужда от топли ястия, за да топи калории. Превърнете в навик консумацията на зеленчукови супи, приготвени от целина, зеле, праз, домати – те не само ще ви стоплят в хладното време, но и ще ви помогнат да се заситите без да трупате излишни калории.

Гответе на пара и на грил

Ако все още нямате кошничка за готвене на пара, сега е моментът да се снабдите. Приготвени по този начин, зеленчуците запазват полезните и вкусовите си качества, а и се приготвят доста по-бързо. Ако вкусът не ви допада, използвайте грил.

Не забравяйте междинните закуски

За да избегнете неконтролираните пристъпи на глад, правете си втора сутрешна и следобедна закуски – с плод, зеленчук или кисело мляко.

Не се лишавайте от сладко

Няма нищо лошо в това да хапнете блокче черен шоколад, ако изпитате силен апетит за сладко. Медът и сухите плодове също ще ви заредят с енергия, но не прекалявайте с количеството.

Преди сън

Ако ви измъчва глад преди заспиване, хапнете парче пъпеш или диня – те са сладки, но реално съдържат огромен процент вода, така че засищат и хидратират, като същевременно се усвояват добре от организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X