Напишете дума/думи за търсене

Как да четем етикетите на хранителните продукти (втора част)

В тази статия ви запознахме с основни компоненти от етикетите на хранителните продукти. Днес ще научите още по темата.

Скрити захари

Най-много бързи въглехидрати има в газираните напитки, нектарите, консервираните сокове, енергийните напитки. В чаша газирана напитка може да се съдържат до 8 ч.л. захар. Особено внимателно изучавайте състава на т.нар. здравословни продукти – мюсли, енергийни барове, продукти за деца – производителите често им добавят прекомерно количество захар. При продуктите със скрити захари количеството на калориите лесно може да излезе извън контрол.

Скрити мазнини

Голямо количество скрити мазнини има в колбасите, надениците, кренвиршите, пушената риба, хайвера, тортите, сладкишите. Маргаринът съдържа много трансмазнини – те се образуват в процеса на създаването му от течно растително масло. Трансмазнините са характерни за храните, които съдържат растителни мазнини, изкуствено направени твърди – освен маргарин, продукти за мазане, евтини бонбони, шоколад и бисквити. Много по-лесно е да контролирате мазнините в маслото и растителните масла, затова ги предпочитайте винаги, когато имате съмнения за наличие на трансмазнини в продукта.

Какво означава буквата Е

Това е знак, че веществото е одобрено за използване в хранителната промишленост в Европа. Номерата от 100 до 180 означават оцветители, от 200 до 285 – консерванти, от 300 до 321 – антиоксиданти, от 400 до 495 – емулгатори, сгъстители, желиращи вещества. Не всички Е-та са от изкуствен произход – например Е 440 е ябълков пектин, Е 300 – витамин С, Е 306-Е 309 – витамин Е. Най-добре си принтирайте списък с вредните Е-та (ще го намерите лесно в интернет) и го носете със себе си, когато пазарувате.

Най-разпространените консерванти

Консервантите са вещества, които възпрепятстват размножаването на бактерии в продуктите. В състава на храните често се срещат сорбинова и бензоена киселини и техните соли – това са най-разпространените промишлени консерванти. Търсете на етикета наименования на натурални консерванти – лимонена и ябълкова киселина, натриева сол – те се използват и за домашно консервиране.

Защо са нужни емулгатори

Емулгаторите започват да се прилагат в хранително-вкусовата промишленост през последните десетилетия при производството на нискомаслени продукти, когато трябва да се създаде впечатление за мазна консистенция. Най-често се използва натуралният емулгатор лецитин, който не е вреден за здравето компонент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X