Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали сме метеопат

Хората, които трудно се нагаждат към метеорологичните промени, се наричат метеопати. Те са много чувствителни към всякакви прояви на атмосферното време и страдат от различни неразположения. Как да се преодолеят тези неприятни моменти.

Кога се проявяват проблемите

Най-често проблемите и дискомфортът се получават при високо и променливо атмосферно налягане. Смята се, че тогава жлезите с вътрешна секреция променят количеството на произвежданите хормони и в организма настъпва дисбаланс. Координацията се нарушава и човек става по-уязвим на атмосферните въздействия. Факт е, че жените метеопати са повече от мъжете. Причината са променливите хормонални нива, по-големите колебания на съдовия тонус и по-високия емоционален заряд.

Специалистите обясняват, че най-големият човешки орган - кожата, регистрира и реагира на различните атмосферни влияния: колебанията на температурата, влажността на въздуха, въздушните течения. Тя предава чрез нервните окончания тези сигнали към главния мозък, откъдето идват и командите за реакция на всички органи и системи. Слънчевите изригвания също предизвикват дискомфорт и здравословни проблеми, лошо настроение и намалена работоспособност.

Симптоми

Когато времето се развали или се промени рязко, метеопатите имат главоболие и мигренозни пристъпи, лоша умствена концентрация, допускат грешки при шофиране, имат колебания в кръвното налягане и в двете посоки, получават световъртеж, сърцебиене, усещане за отпадналост сутрин. Може да получат болки в ставите и мускулни крампи или обостряне на предишни оплаквания.

Как да се подобри здравословното състояние на страдащите

В дните с неблагоприятна метеорологична прогноза, както и ден-два преди и след тях е добре метеопатите да бъдат по-внимателни и да избягват сериозни физически и емоционални натоварвания, да не преяждат. Нуждаят се от чист въздух. Температурата в дома трябва да е умерена, а въздухът да се овлажнява. Важно е да се прилага двигателен режим, но без претоварване. Разходките по 50-60 мин са напълно достатъчни. Необходимо е да се внимава дали им стига сънят, да се намалят кафето, цигарите и алкохолът. От полза също са сауната, контрастните душове и масажът за тонизиране на кожата.

Какво да се хапва

На помощ в критичните дни идват тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, коприва, лапад и пресни зелени подправки – целина, магданоз, копър, джоджен, които съдържат витамини с мощен антиоксидантен ефект. Хапването на сурови плодове и салати от разноцветни зеленчуци, лук, чесън, праз доставят необходимите биофлавоноиди и каротеноиди и са бариера пред свободните радикали.Ако всичко това не помага, консултирайте се с хомеопат, който да укрепи общото ви здравословно състояние и да премахне оплакванията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X