Напишете дума/думи за търсене

Храни за дълголетие

Балансираното съотношение на мазнините в менюто се постига чрез разумна консумация на растителни масла (слънчогледово, царевично, фъстъчено, зехтин), чрез която се подпомага извеждането на холестерола от организма и отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Но бъдете внимателни, тъй като прекомерната употреба на растително масло може да има обратен ефект и да активира процесите на стареене. В дневният хранителен режим на възрастен човек то трябва да бъде не повече от 4 с.л. Желателно е да се употребява нерафинирано растително масло, тъй като то съдържа едно важно антихолестеролно съединение – лецитин. Препоръчително е да се ограничи консумацията на животински мазнини (сланина, свинско филе, шунка), както и продуктите, съдържащи холестерол (бъбреци, мозък). Установено е, че понеже захарта се консумира в големи количества сравнително от скоро (в продължение на едно – две поколения), човешкият организъм все още не се е адаптирал към нея и сладкото може да предизвика нарушения в обмяната на веществата. Затова се препоръчва да не се консумира в големи количества, особено в по-напреднала възраст.

Основно значение за профилактика на преждевременното остаряване има и осигуряването на минерали за организма

Един от най-важните симптоми за нарушения в минералния обмен е остеопорозата (омекване на костите), която се появява заради рязкото снижаване на нивата на калций и други елементи на костната тъкан. Основен източник на минерали са плодовете, зеленчуците и млечните продукти. Много учени обръщат внимание на значението на минералния състав на храната за регулация на алкално-киселинния баланс на организма. По този начин се намалява риска от поражения на костната тъкан и основните симптоми на старостта.

Продукти за младост

Полифеноли. Те са едни от най-мощните природни антиоксиданти, които в значителна степен забавят процесите на стареене на организма и понижават риска от заболявания. За да си ги набавите, консумирайте редовно шамфъстък, черен шоколад, черен и зелен чай. Горските плодове, червеното грозде, сливите, портокалите и кайсиите също са богати на полифеноли. Ябълките съдържат витамин С, който регулира нивото на мазнините в кръвта и укрепва имунната система. От зеленчуците наблягайте на червения лук, доматите, спанака, броколито.

Биотин. Това вещество играе важна роля за съхранението на здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Недостигът на биотин причинява артеросклероза и хипертония. Ще го откриете в соята, граха, фъстъците, боба, свинският и телешки черен дроб, цветното зеле. В растителен вид може да се консумира без ограничения.

Ориз. Всеизвестен факт е, че сред японците има най-много дълголетници. Според учените това се дължи на ежедневната им консумация на ориз. Ако редовно го комбинирате с морски продукти, шансовете ви за подмладяване се увеличават многократно. Конкретната полза от ориза е в значителното понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания и повишено кръвно налягане. Освен това е богат на витамини от групата В, Е, желязо и фибри. Експертите препоръчват дивия и кафявия ориз, тъй като белият в процеса на промишлена обработка губи полезните си свойства.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X