Напишете дума/думи за търсене

10 причини мъжете да живеят по-малко от жените

Когато преди няколко години японецът Джироемон Кимура почина на 116 г., той бе последният мъж на Земята, роден през XIX в. Държеше и рекорда на "Гинес" за най-дълголетен мъж в цялата човешка история, за която има писмени свидетелства.

Веднага след Кимура в списъка на световните дълголетници се нареждат 5 жени. Статистиката е красноречива. Жените живеят средно между 5 и 10 години повече от мъжете. Физиологията и генетиката не са единствените причини. Редица социални фактори също играят своята роля. Ето и 10 важни причини мъжете да живеят по-малко от жените според изданието "Хелти ливинг".

Забъркване в престъпления

Мъжете, които се занимават с криминална дейност, са силно застрашени да умрат млади, застигнати от насилствена смърт. От гледна точка на историята и във всяко общество мъжете извършват повече престъпления от жените, показват данните на американското бюро по криминална статистика. "Трудно е да се каже защо е така, но вероятно става дума както за генетика, така и за социокултурни очаквания, свързани с ролята им на силен пол - казва д-р Доналд Блек, професор по психиатрия в медицинския колеж "Карвър" в Айова. - Мъжете освен това са по-податливи на самоубийства и загиват по-често в инциденти". Да си от правилната страна на закона, е значително по-добре от гледна точка на дълголетието.

По-голямо тяло

По-голямото не е непременно по-добро от гледна точка на продължителността на живота. Като цяло хората над 180 см височина живеят средно по-малко от тези под 180 см, обяснява Винсънт Джампапа, лекар от Ню Джърси, специализиран по проблемите на възрастта. Изследване от 2004 г. на генетична мутация, известна като ген на Матусалем (най-стария мъж, споменат в Библията), поддържа тази теория. Мутацията, изглежда, намалява действието на хормона на растежа IGF1 при някои хора. Те са по-ниски, но живеят по-дълго. Обратното - по едрите и високи индивиди са обречени на по-кратък живот. Това е вярно не само за хомо сапиенс, но и за повечето животински видове, включително риби, насекоми, примати и кучета.

Податливост на болести

"Дори през първата година след раждането си мъжете показват по-висока смъртност и това продължава през всички етапи от живота", посочва Шон Хагберг, професор по неврохирургия в университета в Ню Мексико. "Мъжете не се развиват неврологично така бързо като жените", казва той. Те по-често страдат от травми, белодробен рак, цироза, инфаркти. "Жените надживяват мъжете във всички общества и култури, така че очевидно става дума за реален биологичен ефект", казва Хагберг.

Колкото до сърдечните болести, там нещата са още по-очевидни. По-високите нива на естрогена при жените ги предпазват от тях 10-15 г. по-дълго от мъжете, казва кардиологът от Калифорния д-р Лари Сантора. "Добре познато е, че естрогенът увеличава добрия холестерол и намалява лошия. Естрогенът прави вътрешната страна на коронарните артерии по-гъвкава. Така тя е по-малко предразположена към наранявания и възпаления, свързани с образуването на плака и с атеросклероза." Хроничният стрес при мъжете също допринася за сърдечните болести, тъй като повишава кръвното, холестерола и инсулина, което води до втвърдяване на артериите. Затова лекарите съветват мъжете да започнат да мерят кръвното си като съвсем млади и да реагират веднага, ако нещо не е наред. А също и да се придържат към средиземноморската диета, да спортуват, да не пушат и да поддържат теглото си в норма.

Хромозоми

Мъжете имат XY хромозома, а жените XX. Ако се получи дефект в X хромозомата, генетичният материал в допълнителната Х хромозома е възможно да действа като резерв за проявата на добрите гени, казва кардиологът Сантора. С X хромозомата са свързани болести като хемофилия, някои форми на гръбначна мускулна атрофия, неврологичното заболяване, известно като синдром на Партингтън. "От генетична гледна точка две X побеждават в повечето случаи една X и една Y", казва неврологът Хагберг. Момчета, родени с проблем в X хромозомата, обикновено не оцеляват. Синдромът на Олпорт, свързан с X хромозомата например, рядко създава проблем при жените, но често води до отказ на бъбреците при мъжете.

Рискови навици

Пушенето, пиенето, начинът на хранене, прекаленият стрес повишават кръвното налягане и увеличават сърдечните рискове, които причиняват по-ранната мъжка смърт. "Разликата в начина на живот между мъжете и жените е по-голяма, отколкото преди години, макар че тогава е било по-неприемливо жените да пият и пушат", казва Лесли Мартин, професор по психология от Калифорния. Изследванията показали, че мъжете и жените, които предпочитат по-рискованите занимания, живеят по-кратко. Нещо повече - по-женствените мъже имали склонност да са по-предпазливи, докато мъжкараните имали продължителност на живота, близка до мъжката. Според Мартин това вероятно се дължи на по-високите нива на тестостерона.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X