Напишете дума/думи за търсене

Мозъкът се гневи, ако е гладен

Били ли сте някога сърдити на някого само защото сте гладни?
Или сте изпитвали гняв на гърба си поради същата причина?
Учените имат обяснение на яростта, която ни обзема, когато в стомаха ни свири филхармония.

Мозъкът усеща, когато не сме го нахранили

Цялото съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини във всичко, което ядете, се преработва от организма в прости захари, аминокиселини и свободни мастни киселини. Тези хранителни вещества преминават в кръвта, откъдето се разпространяват до органите и тъканите, и се използват за производство на енергия. С течение на времето след последното хранене размерът на тези хранителни вещества, циркулиращи в кръвта, започва да намалява. Ако нивата на кръвната захар паднат много, мозъкът ви ще го възприеме като животозастрашаваща ситуация. За разлика от повечето други органи, които могат да използват различни хранителни вещества, за да запазят нормалното си функциониране, мозъкът е в критична зависимост от глюкозата, за да работи.
Вероятно вече сте забелязали тази зависимост, ако ви е било трудно да се концентрирате или правите глупави и почти необясними грешки.

Хормони

Едно от най-трудните неща, когато сте гладни, е да запазите доброто си поведение. Когато нивата на кръвната глюкоза паднат до определен праг, мозъкът ви изпраща инструкции до няколко органа в тялото ви, за да синтезира и освобождава хормони, които увеличават количеството на глюкозата в кръвта. Един от тези хормони е адреналинът. Той се освобождава в кръвта в най-различни стресови ситуации.
В действителност адреналинът е един от основните хормони, които се освобождават при внезапна уплаха.

Друга причина гладът да е свързан с гняв е, че и двете са контролирани от общи хормон невропептид Y. Основният спусък за активацията му е рестрикцията на калории и по-специфично ниските нива на лептин. Ако видите някой да изяжда огромно количество храна на едно хранене, най-вероятно причината е точно в ефектите на невропептид Y. Една от основните му дейности е да забави усещането за ситост по време на храненето.
Освен че контролира глада, този невропептид също регулира гнева и агресията.

Как да решим този проблем

Най-лесният начин е да ядете нещо, преди да огладнеете твърде много. Избягвайте да засищате глада с храни като шоколад и чипс. Тези нездравословни храни обикновено предизвикват големи повишения в нивата на кръвната захар, но те от своя страна падат много бързо. Така до час ще сте отново гладни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X