Напишете дума/думи за търсене

Катерина от Sugarmouse: Немската палачинка е божествена за закуска (+рецепти)

Сигурно сте попадали на нейния блог Sugarmouse. Той е като захарната къщичка от „Хензел и Гретел“ - накъдето и да се обърнеш, ти става сладко върху небцето. Не бихте предположили, че стопанката на тази сладка къщичка Катерина Рангелова е страстен привърженик на фитнеса, нали? А всъщност е изключително логично. Ето, вижте защо. И на всяка цена посетете сладкото й кътче в Интернет: https://sugarmouse.club/

Катерина, разкажете за вас. С какво се занимавахте, преди кулинарията да превземе целия ви живот?

Кулинарията не ми е професия, все още е в графата „хоби“, но хоби, което наистина заема много голяма част от мислите и времето ми. Преди това голямата ми страст беше фитнесът (тренировки с тежести) и оттам се породи интересът ми към храната и готвенето. Движението и качествената храна са неразривно свързани.

От кого сте се учили?

Най-много уча сама – от книги и интернет уроци, а след това прилагам и тествам наученото на практика. Посещавам и обучения, включително на известната френска школа LeNotre, но смея да твърдя, че най-много знания съм придобила от обучения, водени от един от най-добрите български сладкари – Алекс Иванчев.

Какви бяха първите рецепти, които приготвяхте?

Първите ми опити в кухнята бяха с палачинки, баница, разнообразие от ястия с яйца. Все още ги приготвям, разбира се, въпреки че винаги предпочитам да изпробвам някоя нова рецепта.

Вашата специалност е сладкарството, ще поговорим за него, но кажете първо как се справяте с останалите ястия? Какво обичате да готвите?

Обичам кулинарията като цяло, така че ми е приятно да готвя и основни ястия. И там обичам разнообразието и откриването на нови вкусови комбинации. Харесва ми да приготвям ястия от източната кухня, които винаги са богати на подправки и аромати.

Източната кухня ли е любимата ви?

Не мога да кажа, че имам любима кухня. Харесвам много ориенталската кухня заради богатството от аромати и подправки, харесвам френското сладкарство, харесвам и средиземноморската кухня, и модернистичната кулинария. Харесвам и смесването на различни кухни.

Защо французите са тежката артилерия в сладкарството? Защо не италианците, турците или пък българите?

Благодарение на френския кралски двор през Средновековието Франция е световен културен център и макар повечето сладкарски рецепти и техники да идват всъщност от Италия, те намират голяма популярност благодарение на френските крале и благородници. Оттам Франция създава силна традиция, която продължава и до днес.

Катерина Рангелова
Катерина Рангелова
Ако разполагате само с основни продукти у дома и ви дойдат изневиделица гости, какво сладко бихте приготвили набързо?

Вкъщи винаги имам големи количества шоколад и течна сметана, така че бих приготвила шоколадов мус – става за нула време.

А каква е закуската, която обичате да приготвяте за семейството си през почивните дни, когато има време да й се насладите всички около масата?

Любимата ми закуска напоследък е голяма палачинка на фурна (известна и като немска палачинка). Приготвя се много лесно и е адски вкусна и със сладко, и със солено.

Водите кулинарни курсове. Какви хора идват и колко урока са необходими на начинаещ, за да придобие основни умения?

Курсовете, които водя, са за любители сладкари. Хората, които идват, са винаги позитивни и усмихнати и няма как да е иначе, щом при мен ги води любовта към храната и готвенето. Някои от тях идват само за да се разтоварят в приятна атмосфера след работния ден, други търсят нови знания и умения, искат да добият повече увереност в кухнята и да радват близките си с нови десерти. Основният ми курс за начинаещи се състои от 8 урока, които обхващат всички най-основни техники, илюстрирани с подходящи рецепти. След този курс няма да има десерт, който да ви се опре.

Какви са вашите най-общи съвети за здравословно готвене и хранене?

За мен здравословното хранене означава използване на качествени и естествени продукти и храна, приготвена вкъщи с добро настроение.

Кои са най-често задаваните въпрос в сайта ви и какви съвети давате по отношение на сладкишите?

Съветите ми, особено за начинаещите, са да следват точно грамажите в рецептите, да ползват кухненска везна и да не бързат. Сладкарството изисква много търпение. Хората най-често питат дали може да заменят даден продукт от рецептата с друг. Ами… обикновено може, но тогава ще получите друг сладкиш.

Наближава Великден. Може ли да дадете най-общи насоки за приготвянето на козунаци?

Нямам много голям опит с козунаците, но смятам, че не са толкова трудни, колкото повечето хора мислят. Намерете изпробвана рецепта, месете тестото хубаво и дълго и вложете много любов.

Какво друго освен козунаци приготвяте за празника?

Задължително боядисвам яйца с естествени „боички“ (люспи от лук, куркума, спиролина). И, разбира се, приготвям нещо сладичко.

Кое е кулинарното предизвикателство, което мечтаете да предприемете?

Мечтая за по-продължително обучение по сладкарство в чужбина.

ВЪЗДУШНА ПАЛАЧИНКА НА ФУРНА

За тава с диаметър 24 см

необходими продукти:

2 големи яйца

100 мл течна сметана

40 г бяло брашно

щипка сол

щипка захар

1-2 с.л. краве масло

начин на приготвяне:

1 Всички продукти без маслото се разбиват за кратко с миксер. Сместа се оставя да престои на стайна температура 30 мин.

2 Тавичката, в която ще се пече палачинката, се слага във фурната и фурната се загрява на 220 С. Щом достигне желаната температура, сгорещената тава се изважда, в нея се слага кравето масло, което за секунда се стопява и се разнася по дъното на тавата. Сипва се палачинковата смес и се пече 15-20 мин, или докато се зачерви хубаво по краищата.

БОНБОНИ ОТ ЛИМЕЦ

(за 10-12 броя)

необходими продукти:

100 г зърна от лимец

1 с.л. мед (разтопен на водна баня)

2 с.л. кокосово масло (разтопено)

20 г кокосови стърготини

10-15 стафиди

3 начупени ореха

начин на приготвяне:

1 Лимецът се накисва за една нощ, след което се сварява, докато омекне и зърната се разпукат.

2 Пасира се на едро с пасатор. Добавят се всички останали продукти и се разбърква добре.

3 Оставя се във фризера за около 20 мин, за да стегне сместа и да е по-лесна за работа.

4 Бонбоните се оформят, като по желание се овалват в кокосови стърготини или в смлени ядки.

ШОКОЛАДОВИ ТРЮФЕЛИ СЪС СИНИ СЛИВИ

За 12-15 трюфела:

необходими продукти:

100 г черен шоколад

50 мл. течна сметана

50 г кокосово масло

100 г меки сушени сини сливи без костилка

50 г запечени орехи

кокосови стърготини за овалване

начин на приготвяне:

1 Ако сините сливи са по-сухи, накиснете ги за няколко часа в топла вода, за да може да се пасират.

2 Запечете на сух тиган или на фурна орехите и оставете да изстинат. Начупете ги на малки парченца.

3 Пасирайте сините сливи с пасатор.

4 Сложете в купичка начупен на парченца шоколада, сметаната и кокосовото масло и ги оставете на водна баня, като периодично разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и се хомогенизира с останалите продукти.

5 Към шоколадовата смес добавете пюрето от сини сливи и начупените орехи.

6 Оставете сместа в хладилник, докато стегне и стане удобна за работа.

7 Оформете бонбони и оваляйте в кокосови стърготини.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X