Напишете дума/думи за търсене

Това помага на жените да заченат

Добрият сън може да помогне на много жени по-лесно да станат майки, като в 62 процента от случаите яйцеклетките им биват оплодени, пише в."Дейли мейл".

За разлика от тях, при дамите, които страдат от недоспиване, само в 48 процента от случаите те успяват да заченат. Изданието цитира проучване на японски специалисти от клиниката Ханабуса в град Кобе. Те проследили клиничните данни на 208 жени, които имали проблеми със зачеването. Пациентките трябвало да попълнят въпросници относно продължителността на съня им, дали и колко често се будят нощем, дали използват приспивателни и дали употребяват алкохол, предаде БТА. 

Въз основа на качеството на съня им изследваните жени били разделени в три групи - без проблеми със съня /65 на сто/, с малки затруднения /26,8 на сто/ и със силни разстройства /8,2 на сто/. След това били проучени шансовете за зачеване на техните яйцеклетки в лабораторни условия. С най-високи показатели се оказали дамите с безпроблемен сън - 62,9 на сто, а с най-ниски - тези с големи смущения със съня - 48,4 на сто.

Японските специалисти по асистирана репродукция съветват пациентките си да направят всичко възможно, за да си осигурят здрав сън, преди да се подложат на процедурите ин витро. Умерената употреба на алкохол се оказала благоприятен фактор за зачеване, тъй като той намалява стреса и помага при заспиването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X