Напишете дума/думи за търсене

Таня от "Вкусното ми хоби със страст и любов": Препеченото кокосово масло е пристрастяващо (+рецепти)

Твоите ястия винаги са перфектно декорирани. Как усвои това изкуство и може ли да дадеш някакви простички съвети за хората с нетолкова изявен художествен талант?

Това ми звучи като страхотен комплимент, благодаря! Невинаги е било е така, но според мен е много е важно да се надграждаме и да вървим напред във всичко, което правим, да се усъвършенстваме. Това е моето верую. Обичам нещата, които приготвям, да са естетически издържани и да радват окото. Не знам дали и останалите кулинарни блогъри са като мен, но аз имам една папка със снимки и рецепти, които чакат да бъдат приготвени отново, защото нещо в крайния резултат не е било наред според мен. Идеята ми не е да имам повече рецепти, а всяка следваща да бъде поне толкова добра, колкото предишната или малко по добра. Аз съм се научила на всичко сама и мисля, че всеки, който иска да научи нещо от сърце, старае се и дава всичко от себе си, може да го направи.

Какво би приготвила, ако посрещаш важни гости?

О, това е трудно. Със сигурност бих се опитала да науча доста за тях, за това какво обичат, какви са навиците им. Салатата би могла да бъде от печено червено цвекло, козе сирене, пресен спанак, сушени домати, но домашно приготвени, и чудесен кленово-балсамов дресинг, поръсена с кедрови ядки например.

Аз много обичам риба и винаги си представям в едно изискано и леко меню хубава бяла риба, ципура например. Много семпло приготвена, без излишни добавки, защото тя е вкусна сама по себе си. Бих я гарнирала със сотирани аспержи, поляти със сос Карбонара или Алфредо. Десертът ще е шоколадов мус с горски плодове и меренг.

А ако ти дойде някой неочаквано на гости и не разполагаш с нищо готово, какво ще направиш?

Зависи от сезона и продуктите, с които разполагам, вариантите са много. Мога за 20 минути да приготвя паста със сос Маринара, който имам затворен в онези вълшебни буркани. Мога също така да направя паниран кашкавал или крем супа, която става готова за има няма 30-40 минути, докато си поговорим на по чаша вино. За десерт наскоро правих за мен и една приятелка, която беше дошла на гости изненадващо, крем Забайон с вино Марсала, който е доста калоричен, но човек се гмурка в неговата мекота и нежност и забравя за всичко. Приготвя се за около 10 минути. Ще спомена отново, че имам винаги домашно кисело мляко и една завидна ‘’колекция’’ от домашно приготвени сладка, които чудесно му отиват, с малко печени орехи например.

Кое е последното ти открие в кухнята?

Последното нещо, което много ме впечатли, е препеченото кокосово масло, от което добавих в едни кокосови бонбони, а останалото количество изядохме с коледните меденки. Това масло може да се добавя към сутрешното мюсли, да се намаже на филийка или да се използва в направата на различни сладки и кексове, както и за глазури. Много ароматно, нежно и пристрастяващо!

Има ли комбинации от продукти или подправки, които звучат абсурдни, но на теб ти допадат?

Веднага се сещам за канелата в каймата, която добавят гърците. Опитах в една типично тяхна рецепта за нещо като гръцка мусака и много ми хареса. Долавяше се, но беше по-скоро като черешката на тортата в рецептата, а не като нещо, което дразни.

Задават се малко сиви зимни дни. Какво меню ще препоръчаш за сгряване и повдигане на настроението?

Има безброй рецепти, които действат сгряващо на душата. Обичам домашните гозби с кисело зеле, гъстия гулаш, яхниите с леща, боб или грах. За мен една топла крем супа е незаменима в студените и сиви дни, задължитилно с домашно приготвени крутони с масло и подправки, както и един ябълков сладкиш с масло и аромат на канела. Топъл ароматен чай с малко коняк, чаша червено вино или ароматен ушав. А още по важно за душата е да бъдем обградени от любими хора, които ни карат да се чувстваме добре, спокойни и щастливи и ни подкрепят в това да бъдем себе си.

Какво да очакваме от теб през тази година?

Надявам се на много хубави неща! :) Пожелавам си здраве за мен и близките ми и за всички хора, останолото нека да е приятна изненада.

През новата година предстои да бъде разпространявана и първата книга, в която има мои рецепти и на Люси Евтимова. Надявам се също така да имам нови кулинарни ангажименти, които за мен са предизвикателсво и удоволствие с голямо значение.

Сега ви предлагам някои от моите любими ястия.

Торта от омлети с крема сирене и тиквички

Необходими продукти:

12 яйца

2 супени лъжици зехтин + допълнително за пържене

2 стръка зелен лук

3 печени и обелени чушки, може и от буркан

1 скилидка чесън

За плънката:

250 г крема сиреме

50 г заквасена сметана

5 с.л. прясно мляко

перата от 1 стрък пресен лук

4-5 стръка босилек

1 скилидка чесън, пресована или много сиитно нарязана

2 стърка пресен копър

2 тиквички, нарязани на кръгчета, овкусени и запечени на тиган

Начин на приготвяне:

1 Нарежете и овкусете с малко сол, черен пипер и една-две супени лъжици зехтин тиквичките и ги запечете и от двете страни върху тиган с незалепващо покритие.

2 Разделете яйцата в две купи и ги разбийте с щипка сол и черен пипер.

Към едните яйца прибавете нарязаните печени чушки, към другата ситно дарязания лук и чесъна.

3 Изпържете по три тънки омлета от двете смеси (общо 6) и ги оставете да изстинат малко, преди да сглобите тортата.

4 Разбъркайте гладко, крема сиренето, заквасената сметана, прясното мляко, ситно нарязания копър, чесъна, босилека и перата от пресния лук.

5 Подредете торатата, като редувате от двата вида омлет, крема, върху който през ред подреждайте и от печените тиквички, докато изчерпате всички продукти.

Украсете с прясна салата и настърган пармезан. Сервирайте веднага.

Соленки със сирене и магданоз

За тестото:

125 г масло със стайна температура

? ч.ч. кисело мляко

? ч.ч. раститлна мазнина(110 милилитра)

1 с.л. оцет

2 яйца, жълтъка на едното, заделете за намазване на соленките прeди печене

половин връзка магданоз

1 ч.ч. натрошено краве сирене

1 бакпулвер

? ч.л. сол

около 3 и ? ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

1 Омесете меко тесто от изброените продукти.

2 Покрийте две тави за печене с пергаментова харти и включете фурната да загрява на 180?С.

3 Оформете от тестото фитилчета, който прегънете по средата и усучете на спирала. Поставете ги върху тавите за печене, на разтояние една от друга.

4 Намажете повърхността на соленките с разбития жълтък и ги поставете в топлата фурна.

5 Печете за 15-18 минути, до готовност.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X