Напишете дума/думи за търсене

Билкови маски за лице

Маски при проблемна кожа

1. Маска против черни точки по лицето: разрежете на кръгчета един домат и ги поставете върху лицето си. Престой на маската – 30 минути.

2. Лосион против лишеи – намажете лицето си със солена вода (4 г сол в половин л вода). Престой върху лицето – 2 часа.

3. При пъпчивост (акне) – не раздразвайте пъпките. Налагайте вечер компреси с много гореща вода и след това намажете само пъпките с йодова тинктура. Сутрин на гладно пийте запарка от трицветна теменуга или стръкове блатен тъжник (2 супени лъжици в 500 мл вода). Мажете често лицето със следната смес: по 50 мл етер, 50 мл спирт 90 градуса, 1 мл тинктура мира и 1 мл колофон (от аптеката). Пийте всяка вечер по 100 мл запарка от розмарин (1 супена лъжица розмарин на 500 мл вода). Или мажете пъпките със сок от листа на смокиня, както е подходяща и маска от кисело мляко за 20 минути.

4. Когато по лицето има твърди пъпки: да се мажат вечер с цинкова мас. Когато имате треска и почувствате парене по устните, това е предвестник за излизане на пъпки. Навлажнете устните и ги натрийте със сода за хляб. Пъпките няма да излязат.

5. Против червеникави петна по лицето: правете вечер компрес с отвара на липов цвят 30 минути (3 супени лъжици липо цвят врят в 500 мл вода 5 минути) или намажете лицето си с крем от липов цвят.

6. Пъпки със зачервяване около тях: подходящ е компрес с липов цвят.

7. При зачервяване на кожата: направете отвара от стръкове на магданоз (50 г на литър вода да врят 5 минути). Измива се кожата с отварата и се оставя да изсъхне, след което се напудря с талк.

8. При комедони по кожата: смесват се по една супена лъжица оцет, глицерин и талк. Измива се с топла вода. Или комедоните се трият сутрин и вечер с рициново масло в продължение на един месец.

9. При лунички: смесват се 1 супена лъжица сок от ягоди, 1 чаена лъжичка настърган хрян, 1 супена лъжица сок от краставици и 5 капки маслинено масло, 1 чаена лъжичка лимонов сок. Продължителност на маската – 15 минути. Измива се с хладка и след това със студена вода. Подходяща е и маска от 2 супени лъжици листа магданоз, които се поставят в 250 мл лавандулов спирт, или 100 мл сок от краставици, прибавени към същото количество спирт. Маже се кожата сутрин и вечер. Същото важи и за петна по лицето.

10. При брадавици по лицето: мажат се с пресен сок от листата на смокиня или вечер се налагат със сварени листа от бръшлян.

11. За мазоли и брадавици: правят се лапи от прясно счукани семена от билката метличина или листата на невен.

Още съвети от старите билкари

За растеж на косата – 30 г стръкове пикливче (Euclidium syriacum R. Br.) се запарват в 1 л вода. Корените на косата се мокрят и се правят фрикции през ден.

Корени или листа на коприва (50 г на 300 мл вода и 100 мл оцет) врат 10 минути. За фрикции през вечер.

Растежът се стимулира и чрез следната рецепта: листа от млади клонки на върбата ракита се смилат и се киснат в зехтин 25 дни. За мазане косата 4 часа преди миене (100 г от ракитата – Salix purpurea L.) в 150 мл зехтин.

Добре е след измиване и изсъхване косата да се мокри с памуче с отвара от растението богородичен косъм (Adiantum capillus veneris L.) 30 г на 500 мл вода всеки ден. Или с бадемови листа (50 г на 500 мл вода); както и смесени листа от репей и листа от коприва по 30 г – отвара в 500 мл вода.

За запазване на лицето свежо и без бръчки – прави се парна баня с по 10 г от мащерка, борови връхчета, лайка и слез. Билките се загряват до кипване в 500 мл вода. Лицето се държи над парата, като е забулено за 10 минути, след което се пръска със студена вода. След това се разбива един жълтък и лицето се намазва с него, престой 30 минути. Същата рецепта може да се приготви с листа от бор, листа от розмарин, цвят от слез и цветни листа от роза.

Из „Енциклопедия на лечебните растения в България”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X