Напишете дума/думи за търсене

Кои храни са нужни за здрава жлъчка

Общи препоръки:

За да осигурите добро здравословно състояние на жлъчката, дори и да няма проблеми с този орган, винаги спазвайте няколко основни правила:

1) Нормализирайте дейността на черния дроб (за целта някои препоръчват да се приема отваря от семена от бял трън).

2) Не преяждайте.

3) Не допускайте преохлаждане на тялото.

4) Изградете си навик да се храните редовно и пълноценно.

5) Избягвайте стреса.

Основни правила

Преди всеки прием на храна, консумирайте 100–150 г сурови плодове или зеленчуци – например, голям морков, круша или ябълка.

Закуската е абсолютно задължителна при проблеми с жлъчката. Можете от вечерта да накуснете овесени ядки в кисело мляко, а на сутринта да им добавите пресни плодове. Ако нямате време и възможност за нещо друго, дори и чаша кисело мляко е достатъчна. Основното е да се задейства механизмът за отделяне на жлъчния сок.

Хранете се 5 пъти на ден, на малки по порции. По време на хранене се отделя жлъчка, затова колкото по-често приемате храна, толкова по-малък е рискът жлъчния сок да се задържи в мехура и да се образуват камъни.

Ако ви предстои дълъг и напрегнат ден или пътуване, помислете за храната предварително. Не допускайте да гладувате.

------

За да избегнете проблеми с жлъчката, се хранете често на малки порции, избягвайте животинските мазнини и сладкишите и наблягайте на зеленчуците и плодовете.

за още полезна информация, вкусни предложения, срещи с любими кулинарни блогъри, практични съвети и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X