Напишете дума/думи за търсене

7 дреболии за по-здрав сън

1. Създайте си леговище. Спалнята ви трябва да е прохладна, затъмнена, тиха и непретрупана. Температурата в нея трябва да е 16-18 градуса - оптималната за спане. Сложете щори на прозорците, тъй като 20% от външната светлина прониква и през затворени клепачи. Ако се будите от шумове, запушвайте си ушите с тапи за през нощта.

2. Открийте своята възглавница. Тя зависи от ръста и от позата, в която спите. Жена с широки рамена, спяща по гръб, може и без възглавница. Но на едър мъж, спящ настрани, му трябват две, даже три. Синтетичните възглавници се сменят през 6-12 месеца, възглавниците с пера - на 2-5 г. Сгънете възглавницата си надве и я затиснете с настолната си книга. Ако не се разтвори сама, сменете я.

3. Подберете матрака. Мит е, че на твърд матрак се спи по-добре. По-важното е да не ви е къс. Затова при покупката му трябва да легнете и да се изпружите в него. Ако ви се вижда скъп, сметнете парите според броя на нощувките. Матрак за 10 г. на цена, да речем, 2000 лв. ви излиза под 55 ст. на нощ. Колкото половин кифла! Но и да е удобен, матракът се сменя на 8 г.

4. Подобрете позата. Няма как насън да кориграте позата си за спане. Но можете чрез матрака и възглавницата да облекчите проблемните зони. Ако спите настрани например и сложите възглавница между краката си, ще намалите напрежението в мускулите на гърба.

5. Сънлива храна вечер. Някои храни докарват дрямка, тъй като помагат да се освободи малатонин - хормонът на съня. Пуешкото месо и топлото мляко съдържат триптофан (прекурсор на мелатонина). А медът съдържа орексин, който успокоява. Бадемите и бананите също са приспивни. Никога не си лягайте гладни.

6. Компютърът ободрява. Екранът на компютъра е проектиран да бъде ярък. Денем това е добре, но вечер ви изяжда съня, тъй като подлъгва тялото да мисли, че не искате да спите. F.lux е безплатно приложение, което изменя цвета на екрана според дневната светлина.

7. Синята светлина - забранена. Нощните лампи помагат да се движите в мрака. Но имат един недостатък - светят в бяло, т.е. излъчват всички цветове от спектъра. От тях най-далече пъди съня синята светлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X