Напишете дума/думи за търсене

Костите отслабват всяка година, как да ги поддържаме здрави

8. Помислете за приемането на колаген

Знаете ли, че органичната ви костна маса е 90% колаген? Докато остаряваме, в допълнение към загубата на костна плътност, нивото на колаген в тялото намалява драстично, което в крайна сметка може да доведе до крехки кости и фрактури.

Препоръка: За да получите колаген по естествен начин, включете риба, костен бульон и чушки в хранителния си режим. Може да опитате и чрез добавки да го набавите.

Източници на колаген: костен бульон, желатин, чушки, цитрусови плодове, яйца, тиквени семки.

9. Консумирайте достатъчно протеини

Многобройни проучвания показват, че приемът на протеини е пряко свързан с по-висок индекс на костна плътност. Калцият и протеинът работят в тандем, за да поддържат здравето на костите.

Препоръка: Препоръчителният дневен прием на белтъчини е 0,8 г на килограм телесно тегло. Но преди да погледнете към високопротеинова диета, консултирайте се с вашия лекар, защото предозирането с калций, може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Източници на протеини: морски дарове, птици от бяло месо, мляко, сирене, яйца, боб.

10. Ограничете солта

Японски учени твърдят, че прекомерният прием на натрий излага на риск здравето на костите. Повечето от нас получават натрий от обикновената сол, което е лошо, защото тази подправка причинява загуба на калций.

За да предотвратите остеопорозата, преразгледайте диетата си и по-специално приема на натрий.

Препоръка: Нутриционистите препоръчват не повече от 2300 мкг на ден, а идеалното количество за костите ви е не повече от 1500 мкг.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X