Напишете дума/думи за търсене

Кои храни спират разсейките

Над 40 съставки в храните могат да активират човешките гени, които забавят или спират напълно образуването на ракови метастази. Те са изброени в първото по рода си изследване, дело на декана по фармация в университета на щата Вашингтон Гари Медоус.

Смъртоносен е не първичният тумор, а именно разсейките му в тялото, казва той. Онкологията обаче се бори предимно с него. "Ние все търсим "сребърния куршум", който да убие рака с един изстрел. Всъщност "сребърни куршуми" има много и те са в това, което ядем."

Сред веществата, които спират разсейките на рака на гърдата, на простатата, на кожата, на белия дроб и на дебелото черво, са аминокиселините, витамин Д, етанолът, екстрактът от женшен, сокът от нар, рибеното масло, доматеният ликопен, куркуминът (в куркумата) и др. Те са епигенни, т.е. активират или деактивират определени гени.

Тук не става дума за отдавна установената роля на храната в превенцията на рака. А че чрез нея може да се забави или да се спре вече появил се рак, обяснява д-р Медоус.

Гените, потискащи разсейките, все още не са добре изучени. Ето защо вероятно има още много хранителни вещества, които регулират поведението им, смята той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X