Напишете дума/думи за търсене

По какъв начин солта помага против бръчки и при рани

Проблеми с кожата

– На тези, които искат да подобрят състоянието на кожата си и да я регенерират, препоръчвам да изберат за ваните си розовата сол. Тя връща на кожата нейната еластичност, поддържа тонуса й и предотвратява появата на преждевременни бръчки. Розова сол за вани може да си направите сами. Трябват ви обикновена морска сол без никакви добавки и листенца от рози. От броя на цветовете ще зависи наситеността на готовата сол. За оптимално се смята количеството пет средно големи цвята на 200 г сол. Розовата сол се приготвя по следния начин. В стъклен буркан, който може да се затваря плътно, се редуват ред сол, ред листенца, така че всеки слой напълно да покрива предишния. След това бурканът се затваря и се поставя на тъмно и топло за две седмици. През това време солта ще може да поеме максимално количество вещества от розовия цвят и да се превърне в доста ефикасно козметично и лечебно средство. Розовата сол се използва в умерени дози, като във ваната се добавят не повече от 5 суп. лъжици от нея.

– При заболявания на кожата и с цел нейното подмладяване разтривайте тялото със следната лековита смес: на литър гореща вода се добавят по 2 суп. лъжици ябълков оцет и сол и 1 суп. лъжица мед.

– Горещите разтривки със солена вода се използват за балансиране на телесната температура. Прави се лесно: краката се потапят в леген с топла подсолена вода, а на гърдите, гърба и шията се поставя гореща солна превръзка. Процедурата спомага да се стоплите, когато ви е студено, и напротив, да се разхладите, когато е прекалено топло.

– Противотуберкулозното лечение на кожата се провежда на фона на безсолна диета и повишаване на съдържанието на белтъчини в храната. Тъй като йоните на натрия и хлора повишават възпалителния потенциал на тъканите, намаляването на консумацията на сол действа не само противовъзпалително, но и профилактично при алергични усложнения.

– Сокът от грозде може да послужи за направата на лосион за овлажняване на кожата. Гроздовите зърна се смачкват, след 2 часа сокът се прецежда, а остатъкът се изстисква. 400 г сок се налива в буркан, смесва се с 1 – 2 суп. лъжици мед, добавя се 1 ч. лъжичка сол, сместа отново се прецежда и в нея се долива чаша водка. С памук, напоен с лосиона, се намазва измитата кожа на лицето и се оставя да стои 1 – 2 часа. Процедурата се прави винаги, когато е удобно. Лосионът може да се съхранява една година.

Из „Чудодейната сила на солта”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X