Напишете дума/думи за търсене

Каква ще е новата мъжественост (Видео)

Психолози съветват да е по-нежна версия

Hаскоро една реклама на “Жилет” отново повдигна въпроса какви трябва да бъдат мъжете и така разгневи доста хора, че бързо стана най-нехаресваното видео, споделяно в ютюб от началото на годината. Причината бе, че този път тя не показва красиви представители на силния пол, със слънчев загар и гладко избръсната кожа, а кадри от новинарски емисии за кампанията #MeToo, сцени на сексизъм на работното място и във филмите, насилие между момчета. Въобще все неща, които се случват, но не будят масово възхищение, за да ги използваш с рекламна цел. Затова много от критиците на видеото заподозряха, че става въпрос за провокация, която отново цели да очерни мъжете. Още повече че то е дело на австралийската режисьорка Ким Гериг, известна с уклона си да вкарва социални проблеми в работите си.

Рекламата на “Жилет” не прави изключение. Във втората ѝ част има сцени, които показват как мъже разтървават биещи се момчета, правят забележка, когато стават свидетели на неуважителни думи и погледи към жени. Докато те текат, глас зад кадър казва: “Вярваме в най-доброто от мъжа - да казва правилното, да се държи правилно. Някои вече го правят, но не е достатъчно да са само някои, защото момчетата, които гледат днес, ще са мъжете от утре”.

Видеото е предназначено за САЩ, където дебатът за така наречената токсична или властваща мъжественост е най-разгорещен, не само заради случвалото се в Холивуд, което даде тласък на #MeToo, но и заради настоящия американски президент Доналд Тръмп, известен с някои обидни изказвания и действия към жени. То обаче е гледано близо 30 млн. пъти в ютюб и дискусията, която предизвиква по цял свят, само показва колко темата се нуждае от изясняване.

Американската асоциация по психология се опита да даде тон, но също бе остро критикувана. Тя изпрати до членовете си наръчник от съвети за нов подход към силния пол. Основното послание е, че традиционната идеология за мъжественост всъщност ограничава психологическото развитие на мъжете и оказва отрицателно влияние върху душевното им здраве. Затова е необходимо да се насърчават положителните страни на традиционната мъжественост като смелост и лидерство и да се изхвърлят такива като насилие и сексизъм. Съвети от типа “мъжете не плачат” са вредни. От асоциацията подчертават, че някои от чертите на традиционната мъжественост, като да прикриваш емоциите си и да се правиш, че всичко е наред, обикновено се развиват рано в живота и са свързани с нежеланието на много момчета и мъже да търсят помощ, както и с агресията и желанието да се поемат по-големи рискове, с което могат да наранят не само себе си, но и хората, с които общуват. Трябва да развиваме една по-честна, по-нежна версия на мъжественост, като се стремим да бъдем нетолкова истински мъже, колкото да бъдем добри мъже и по този начин да възпитаваме нашите момчета, препоръчва организацията.

Въпросът е как това да се направи, без мъжете да бъдат отблъснати. Защото различни проучвания показват, че те и в момента избягват да търсят консултации и да четат книги за самопомощ. Например мъжете са три пъти по-склонни да се самоубиват от жените и тази ножица между половете непрекъснато се разширява през последните 35 г. Те са и от два до три пъти по пристрастени към алкохол и наркотици, мнозинство са сред затворниците и бездомниците, а вероятността да им бъдат предписани психотерапии е 50% по-малка в сравнение с дамите. Да бъдеш мъж. е значителен рисков фактор поради причини, които все още не разбираме напълно, смята Мартин Сигър, психолог от Юнивърсити колидж в Лондон. По думите му в продължение на години мъжете са били пренебрегвани при различни проучвания по въпроса и някои експерти са загрижени, че методите, които прилагат, не работят при тях.

Направено през 2015 г. изследване на интервенциите в САЩ за предотвратяване на самоубийства показва, че при почти всички случаи жените са по-облагодетелстваните от съществуващите програми, отколкото мъжете. Причината е, че те отиват и търсят помощ. “Мъжете не винаги осъзнават, че страдат от депресия. Имам безброй случаи, в които идват пациенти с оплаквания, че са загубили интерес към работа и семейство, ядосват се за всичко, пият и когато установим, че страдат от депресия, те са много изненадани, че това е думата за тяхното състояние, казва Сали Остин, клиничен психолог от 20 г. Според нея въпросът е не как да променим мъжете, а как да им помогнем, за да открият своята най-здравословна мъжка версия.

Това може да стане с програми, които използват език и поведение, с които мъжете биха били спокойни. В Англия вече се правят такива опити. Наскоро Би Би Си излъчи репортаж от семинар за повдигане на мъжкото самочувствие. Всъщност става въпрос по-скоро за лагер в голяма селска къща край Лондон, в която се събират около 30 мъже и чрез различни физически и психологически тренировки се учат как да намерят мир със себе си. Цената му е 395 паунда. Сесиите комбинират поуки, заимствани от психологията, религияга, медитацията и уроци по дишане. Техен организатор е 43-годишният Дейвид Фулър. Преди да стане ментор на мъже, той е бил продуцент на новините на частния Канал 4. Преди 12 г. обаче нещо се променя в живота му. “Преживях наистина лош край на любовна връзка и освен това имах усещането, че доста от трудностите, които срещах в работата и живота, са свързани с неща от моето детство. Имах чувство, че се боря с нещо по-силно, и това много напомняше на отношенията, които имах с баща ми”, споделя Фулър пред Би Би Си. Затова той се записва на курс за повдигане на мъжкото самочувствие. Трябват му години на лично усъвършенстване и терапия, преди да реши да сподели опита си с други мъже. По думите му ключът към промяната е емоционалната честност, да научиш да разбираш чувствата си. Ако го осъзнаеш, шансът да бъдеш в мир със себе си е много голям. Мнозина мислят, че това се подразбира от само себе си, но според психолози мъжете са много по-зле от жените в това отношение.

Освен това въобще не е лесно да ги накараш да опознаят чувствата си, след като години преди това са били възпитавани и насърчавани да бъдат твърди, стоически да приемат предизвикателствата и да се контролират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X