Напишете дума/думи за търсене

7 неочаквани промени в тялото на жената след раждането

Животът на една жена се променя драстично след раждането, защото тя трябва да носи отговорност както за себе си, така и за бебето си. В тялото на младата майка настъпват големи промени. Тя се превръща в химера, тъй като клетките на новороденото бебе може да останат в нея до края на живота й.

1. Гласът се променя

Той става по-нисък и по-монотонен след раждането. Но до навършването на едногодишна възраст на детето гласът се връща към първоначалната си честота.

Изследователите предполагат, че това се дължи на хормоналните промени. Нивото на половите хормони драстично намалява след раждането и може да повлияе на гласните струни. Според учените максималната височина на гласа на жена, която ражда, пада до 44 Hz или 2,2 полутона. Това е равно на приблизително 2 ноти за пиано.

Тази промяна обаче има и друго обяснение. Експертите твърдят, че хората с нисък глас се считат за по-компетентни и зрели. Ето защо жените може подсъзнателно да променят тембъра си, за да се приспособят към новата си роля на майка.

2. Безпокойството се увеличава

На младите майки често се казва, че трябва да останат спокойни и хармонични, но истината е, че е невъзможно. Майката често се притеснява за всичко - ако бебето плаче, ако бебето не плаче, ако бебето спи твърде много, ако бебето не спи достатъчно и т.н. Но това е нормално и се дължи на хормона окситоцин, който продължава да увеличава нейните нива на тревожност.

Окситоцинът започва да интензивно секретира веднага след раждането. Той помага на матката, която се е разтегнала по време на бременността, да се свие. Друг хормон, наречен прогестерон, е отговорен за релаксацията на нервната система и може да помогне в тази ситуация, но е в най-ниското си ниво веднага след раждането. Затова младите майки ще трябва да се приспособят към факта, че ще се чувстват като луди заради безпокойството си веднага след раждането на детето.

Окситоцинът е известен още като хормон на любовта и позволява на жената да усети тази невероятна нежност към новороденото.

3. Мозъкът работи по-добре

Жените стават по-умни след раждането. Мозъкът става по-голям, за да отговори на нуждите не само на майката, но и на нуждите на бебето. Ето защо младите майки може да бъдат по-добри служители от колегите си, които нямат деца.

4. Тялото е готово за нова бременност

Имунната система на жената намалява драстично по време на бременността. Това е необходимо, за да се попречи на организма да отхвърли чуждите фетални клетки и да предизвика спонтанни аборти. Това са регулаторни Т-клетки, които са отговорни за живота на плода в матката, като гарантират, че имунната система на майката не го отхвърля. Тези клетки остават в тялото на майката още 4-5 години след раждането и са готови да мобилизират тялото възможно най-бързо в случай на развитие на нова бременност.

Това е причината, поради която жените често споделят, че за тях е много по-лесно да носят второто бебе. Имунната им система е напълно готова за нея, докато трябва да положи огромни усилия и да работи по-усилено по време на първата бременност.

5. Връзката с бебето се формира на физическо ниво

Физическата връзка, която бебето има с майка си, не спира след раждането. Учени от Университета на Алберта в Канада установили, че клетките на бебетата може да останат и да функционират в тялото на майката. Те анализирали мозъците на жени, които родили момчета, и открили мъжки клетки в 63% от случаите.

Изследователите стигнали до заключението, че клетките на детето може да проникнат през плацентарната бариера в тялото на майката и да продължат да функционират там. Между другото, мъжките клетки в мозъка на жената може да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

6. Тялото се обновява

Всичко се дължи на кръвта на плода - тя започва процесите на регенерация в тялото на майката. Ембрионалните клетки помагат на бременната жена да лекува рани и дори може да предотврати и лекува сериозни заболявания. Например чернодробна биопсия на бременна жена с хепатит С, която е спряла лечението, показва подобрение. Учените установили, че източникът на клетките на черния дроб са клетките на плода.

Освен това бременността може да удължи живота, но най-вече в случаите, когато бременността настъпва по-късно в живота. Учените установили, че жените, които са имали деца в по-зряла възраст, живеят по-дълго.

7. Рискът от рак намалява

Механизмът, който предпазва жените от някои видове рак, се „включва” след раждането. Майките, които раждат бебетата си в по-млада възраст, са изложени на по-малък риск от рак на яйчниците и матката. Рискът намалява при всяка пълна бременност. Момичетата, които са станали майки преди 25 години и кърмят бебетата си, са по-малко податливи на рак на гърдата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X