Напишете дума/думи за търсене

Храни против пролетна умора (+рецепти)

5. Ядки и семена

Ядките и семената са едни от най-добрите храни с борбата с умората, а и с глада. Чрез тяхната консумация си набавяме важни хранителни вещества като витамини, магнезий, селен, фолиева киселина, мед, фибри. Най-добре ги хапвайте сурови, предварително накиснати във вода.

Супер енергизиращи барчета

Използвайте за основа на барчетата овесени ядки.

Добавете към тях счукани на едро сурови ядки по избор и семена – български орех, бразилски орех, лешници, бадеми, ленено семе, конопено семе, чиа и т.н.

Слепете ги със смлени фурми, мед, кленов сироп, фъстъчено масло.

Овкусете допълнително със сушени плодове на ситно, смлени какаови зърна, кокос и т.н.

Начин на приготвяне:

1 Смесете овесените ядки заедно с ядките и семената и ги запечете във фурната за не повече от 10 минути, поляти със зехтин.

2 Докато изстиват, затоплете меда и хубаво го объркайте с фурмите, кленовия сироп или фъстъченото масло, тоест със „слепващите“ агенти.

3 Съберете двете смеси, добре ги смесете и ги разстилете върху хартия за печене върху голяма тава.

4 В много слаба фурна изсушете „тестото“ за около час, а след като изстине, го нарежете във формата на барчета и изстудете в хладилника за кратко.

Това е принципът на барчетата – вие може да изберете как да ги направите според продуктите, които обичате и с които разполагате.

6. Яйца

Те са богати на аминокиселини и основно на левцин, който стимулира протеиновия синтез в мускулите ни. Освен това са богати на витамини от групата В, необходими при производството на енергия.

Яйчено къри

Необходими съставки

2 с.л. кокосово масло

1 ч.л. синапени семена

2 цели карамфила

1 канела

3 зелени кардамонови шушулки, напукани

1 глава лук, ситно нарязан

4-5 скилидки чесън на ситно

1 с.л. фино смлян джинджифил

2 люти чушки на много ситно

1 ч.л. гарам масала

1 ч.л. смлян кориандър

1/2 ч.л. куркума

1/4 ч.л. смлени семена от копър

8 къри листа (по избор)

1/4 ч.л. чили на прах

3 зрели домати, нарязани на ситно

2 с.л. кетчуп

1 кутия кокосово мляко

1 ч.л. сол

6 твърдо сварени яйца, цели или на половинки

2 супени лъжици нарязан кориандър

Начин на приготвяне:

1 Загрейте кокосовото масло в тенджера на средно висока температура и запържете леко синапените семена, карамфила, канелата и кардамона, за да си пуснат ароматите. Внимавайте да не ги изгорите.

2 Добавете лука и запържете 6-7 минути. Ред е на чесъна, джинджифила, чили чушките, гарам масалата, кориандъра, куркумата, смлените семена от копър, къри листата и чилито на прах. Гответе 2 минути.

3 Добавете доматите и кетчупа и гответе още 4-5 минути, като разбърквате често.

4 Изсипете кокосовото мляко заедно със сол и оставете да заври. Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри под похлупак за 20 минути, като разбърквате от време на време.

5 Внимателно добавете яйцата и оставете да къкри още 3-4 минути.

Сервирайте с пресен кориандър, ориз, наан или друго.

7. Банани

Фруктовата захар от бананите влиза в кръвния поток малко по-бързо отколкото при други плодове. Затова те са един от най-бързите начини да се енергизираме. Освен това са чудесен източник на калий, фибри, витамини и перфектното количество въглехидрати, които осигуряват този голям тласък на естествената енергия.

8. Чиа

В превод „чиа“ означава „сила“. Тези миниатюрни семена са пълни с витамини, омега-3 мастни киселини, минерали, фибри.

Според едно проучване сред атлети яденето на семена от чиа предлага толкова енергия, колкото и въглехидратните спортни напитки.

Закуска за 1 минута

Необходими продукти:

1 плоска питка (най-добре пълнозърнеста)

1 банан

1 круша на парченца

2 с.л. фъстъчено масло

1 ч.л. семена от чиа

1/2 чаена лъжичка канела

Начин на приготвяне:

1 Затоплете питката на тиган или в микровълновата печка.

2 Намажете я с фъстъченото масло, след това сложете върху нея банана и крушата. Поръсете с чиа и канела и загънете.

Може да сервирате с други сезонни плодове по избор и с топка сметана.

За още полезна информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а ре

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X