Напишете дума/думи за търсене

9 симптома на менопаузата, които е добре да познаваме от млади

Учени от Университета в Куинсланд установиха, че 48 години е средната възраст, в която жените започват да усещат симптомите на менопаузата. Тя започва, когато жената няма цикъл от една година. През това време може да изпита неприятни симптоми, свързани с хормонални промени в организма.

Кои са те и как да улесните този преход?

Промени в настроението

По време на менопаузата жените може да имат внезапни промени в настроението дори и да няма причина за това. С течение на времето тези пристъпи стават по-редки заедно с физиологичните промени.

Горещи вълни

В началото на менопаузата жените се чувстват трескави и потни, появяват се зачервявания върху лицето и шията, а след това внезапно изпитват студ.

Резултати от изследвания показват, че тези симптоми се откриват при 25,7% от жените, но в късния стадий на менопаузата тези симптоми се наблюдават при 52,6% от жените. За да направите симптомите по-малко забележими, трябва да изключите някои подправки, билки и алкохол от вашата диета. А ако сте пушач, е добре да спрете да пушите.

Лошо качество на съня

Проблемите със съня са едни от най-популярните оплаквания от жените в менопауза. Проблемите със съня се появяват на различни етапи от менопаузата и са свързани с депресия и горещи вълни.

Депресия

Има връзка между менопаузата и риска от развитие на депресия. Някои жени стават по-уязвими по отношение на физическото и психологическото си здраве, което засилва риска от депресия.

Проблеми с паметта

Университетски проучвания в Илинойс и в Чикаго показват, че жените в менопауза може да имат проблеми с паметта. 68 дами на възраст от 44 до 62 години, които са имали поне 35 горещи вълни седмично, са попълнили въпросници за симптомите на менопаузата, настроението и паметта.

Тези с по-честите горещи вълни са показали по-лоши резултати на тестовете и са имали проблеми с паметта за по-дълго време от жените с по-малко горещи вълни.

Проблеми с кръвоносните съдове

Учените от Университета в Колорадо открили връзка между симптомите на менопаузата и съдовите проблеми. „Преходът в менопауза е уязвим момент за жените по отношение на съдовото здраве“, казва водещият автор на проучването Кери Хилдрет. Също така може да имате подуване на краката и ръцете и за да го намалите, трябва да пиете по-малко вода вечер.

Главоболие

Мигренозните главоболия зачестяват, когато жените се приближават към менопаузата. Честотата им може да се увеличи с 76%.

Стрес

Нестабилността в нивата на естрадиола, която е често срещана по време на менопаузалния преход, може да повиши емоционалната чувствителност към психосоциалния стрес. С две думи, може да увеличи чувствителността на жените към социално отхвърляне. Когато тази чувствителност се комбинира с психо-социални стресори, дамите стават особено уязвими към развитие на клинично значими депресивни симптоми. Физическата активност, йогата и медитацията може да помогнат с тези симптоми.

Ниско либидо

Жените изпитват значителен спад в сексуалната функция приблизително 20 месеца преди и една година след последния им менструален цикъл. Спадането на либидото продължава, но с малко по-бавно темпо през следващите 5 години.

Расата и етно групата играят основна роля в упадъка на сексуалната функция, като цветнокожите жени изпитват значително по-малък спад, а жените от азиатски произход изпитват много по-голям спад в сравнение с белите жени.

Храна по време на менопаузата

Ако имате добър хранителен режим по време на менопаузата, това може да улесни прехода.

- Яжте достатъчно млечни продукти, за да получавате калций.

- Приемайте фибри от хляб, ориз, пресни плодове и зърнени храни.

- Пийте много вода.

- Ограничете консумацията на алкохол.

- Намалете захарта и солта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X