Напишете дума/думи за търсене

Опасни ли са топлите вълни за сърцето

Навлизайки в менопаузата, жените са изложени на по-сериозен риск от сърдечносъдови заболявания. Това твърдение опровергават американски специалисти. Те уверяват, че топлите вълни и изпотяването в началото на климактериума не са признаци за повишена опасност.

Подобни опасения съществуват, ако тези симптоми продължават години след началото на менопаузата.

Направените изводи са на базата на изследвания с 60 000 жени. Учени от Северозападния университет в Чикаго проследяват как топлите вълни и обилното изпотяване влияят на сърдечното здраве. Те вземат под внимание стойностите на артериалното налягане, на холестерола, кръвната захар, инсулина и други показатели на кръвта. Специалистите заключават, че при жените, които изпитват типичните симптоми в началото на менопаузата, има по-малък риск от инфаркт или инсулт в сравнение с тези, които се оплакват от тях по-късно или въобще не страдат от тях. При последните две групи се отчита склонност към повишено кръвно налягане и увеличен брой на левкоцитите - белите кръвни телца.

Учените предупреждават: когато характерните за климактериума оплаквания са част от всекидневието, съществува опасност от развитие на диабет. В този случай е добре да се посети лекар и да се проведат изследвания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X